Κάρλα Μπρούνι: Από τις πασαρέλες στη φυλακή; Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει το πρώην τοπ μόντελ

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί κατηγορείται για αδικήματα διαφθοράς που μπορεί να την οδηγήσουν στη φυλακή

H πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι
H πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι
AP
4'

Το πρώην τοπ μόντελ Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί είναι το τελευταίο πρόσωπο που εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο της προεκλογικής εκστρατείας του σύζυγου της, του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η 56χρονη Μπρούνι-Σαρκοζί, κατηγορήθηκε για απάτη και παραποίηση μαρτύρων σε σχέση με ένα ποσό ύψους 54 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο πρώην δικτάτορας της Λιβύης Μοαμάρ Καντάφι φέρεται να έδωσε στον Σαρκοζί σε παράνομες συνεισφορές για την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο τη νίκη του το 2007, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο Σαρκοζί, 69 ετών, ήταν πρόεδρος της Γαλλίας μεταξύ 2007 και 2012. Ο Καντάφι δολοφονήθηκε στη Λιβύη το 2011. Η πρώην πρώτη κυρία, η οποία είναι επίσης τραγουδίστρια/τραγουδοποιός και κάποτε έβγαινε με τον frontman των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ, καθώς και με τον Έρικ Κλάπτον, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια εάν κριθεί ένοχη, καθώς και οι δύο κατηγορίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και 10 ετών. καθε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, η Μπρούνι-Σαρκοζί απαγορεύεται από το δικαστήριο να μιλήσει σε άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εκτός από τον σύζυγό της. Κι άλλες προσωπικότητες έχουν εμπλακεί έκτοτε στο σκάνδαλο, ανάμεσά τους μιας επιχειρηματίας που ονομάστηκε «ιέρεια των παπαράτσι» και ένας Λιβανέζος επιχειρηματίας και έμπορος όπλων που είναι θείος της Αμάλ Κλούνεϊ.

Η έρευνα για τις παράνομες πληρωμές χρηματοδότησης της εκστρατείας ξεκίνησε το 2013, δύο χρόνια αφότου ένας από τους γιους του Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι πήρε εκατομμύρια από τον πατέρα του για να χρηματοδοτήσει την προεδρική του εκστρατεία. Ένα χρόνο αργότερα, ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας και θείος της Αμάλ, Ζιάντ Τακιεντίν, υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο 74χρονος Τακιεντίν, είπε στους Γάλλους δικαστές ότι είχε αποδείξεις ότι ο Kαντάφι χρηματοδότησε την εκστρατεία και ότι εκατομμύρια άλλοι συνέχισαν να εισέρχονται στο παλάτι των Ηλυσίων μετά την ανάδειξη του Σαρκοζί ως προέδρου.

Έμπορος όπλων που έφυγε από τη Γαλλία για τον Λίβανο, ο Τακιεντίν αφού καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο στη χώρα επειδή πήρε μίζες από μια από τις συμφωνίες του ανακάλεσε τις δηλώσεις του το 2020.

Αυτό δημιούργησε υποψίες ότι ο Σαρκοζί, η σύζυγός του και άλλοι στο στρατόπεδό τους μπορεί να τον πλήρωσαν για να αλλάξει γνώμη. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ανάκληση έγινε κατόπιν εντολής της Mισέλ «Μιμί» Mαρσάν που είναι Γαλλίδα επιχειρηματίας γνωστή ως "η ιέρεια των παπαράτσι". Είναι γνωστό ότι είναι κοντά στη σημερινή πρώτη κυρία, Μπριζίτ Μακρόν, και κάποια στιγμή ήταν σύμβουλος δημοσιότητας της ίδιας και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η 77χρονη Μαρσάν, ίδρυσε το δικό της πρακτορείο παπαράτσι αφού απολύθηκε από το γαλλικό περιοδικό «Voici», το οποίο είπε ότι είχε κατασκευάσει μια «παγκόσμια αποκλειστική» συνέντευξη με τον σωματοφύλακα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τρέβορ Ρις-Τζόουνς. Το περιοδικό απέσυρε τη συνέντευξη, αλλά η «Μιμί» συνέχισε να επιμένει ότι ήταν πραγματική, παρόλο που δεν ήταν σε θέση να παράσχει καμία απόδειξη γι'αυτό.

Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη αλλά εξακολουθεί να κατηγορείται. Τον Ιούνιο, η Μπρούνι-Σαρκοζί φέρεται να διέγραψε μηνύματα κειμένου που είχε ανταλλάξει με την Μαρσάν, σύμφωνα με το France 24.

Ο Σαρκοζί έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών εγκληματικών ερευνών από τότε που έχασε τις προεδρικές εκλογές το 2012 και η δίκη του για την υπόθεση χρηματοδότησης από τον Καντάφι θα γίνει το επόμενο έτος. Ο πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση για την εκστρατεία επανεκλογής του το 2012 και καταδικάστηκε επίσης πέρυσι με αναστολή για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή, σύμφωνα με το BBC.

Αυτά τα εγκλήματα θα επανεξεταστούν τώρα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Ο Σαρκοζί είναι δύο φορές χωρισμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών. Παντρεύτηκε την ιταλικής καταγωγής Μπρούνι το 2008, λίγο μετά το διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, Σεσίλια, το 2007.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή