Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή: Μία νεκρή από τη «στοχευμένη επίθεση» του Ισραήλ στη Βηρυτό
Τουλάχιστον μία νεκρή από το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό - Επέζησε ο διοικητής της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος
Μία γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανέφεραν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου και μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Άλλη πηγή, προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, έκανε λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος ήταν ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, ο επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015. Δύο πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι είναι ζωντανός.
Το Ισραήλ λέει ότι πραγματοποίησε 10 πυραυλικές επιδρομές στην πόλη Khiam στο βόρειο Λίβανο.
Την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, λόγω της αιματηρής επίθεσης με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι.
Οι διπλωματικές προσπάθειες από Ευρωπαίους και Αμερικανούς φέρεται να είχαν στόχο τουλάχιστον, να μην υπάρξει γενικευμένη επίθεση στη Βηρυττό αλλά και σε αεροδρόμια και γέφυρες.
Το Ισραήλ στόχευσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την ταυτότητα του διοικητή που λέει ότι στόχευσε στη Βηρυτό - αλλά τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP επικαλούνται πηγές που τον ονόμασαν Φουάντ Σουκρ και λένε ότι επέζησε της επίθεσης.
Καθώς περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι συνέβη, ορίστε τι γνωρίζουμε για τον Shukr.
Οι ΗΠΑ λένε ότι είναι ανώτερος σύμβουλος σε στρατιωτικές υποθέσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος συμμετέχει στο Συμβούλιο Τζιχάντ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ.
Έχει επίσης συμμετάσχει στις εκστρατείες της ομάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, όπου έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Οι ΗΠΑ - που προσφέρουν ανταμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον Σουκρ - ισχυρίζονται επίσης ότι έπαιξε «κεντρικό ρόλο» στον βομβαρδισμό του 1983 σε στρατώνα Αμερικανών Πεζοναυτών στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιωτικούς.
«Η Χεζμπολάχ πέρασε την κόκκινη γραμμή» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας, δεν είπε τίποτα άλλο στη σύντομη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή η έκρηξη στη Βηρυτό σήμερα έρχεται αφότου το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ (με έδρα τον Λίβανο) για τη δολοφονία δώδεκα παιδιών και νέων σε επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σαββατοκύριακο.
Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε κατηγορηματικά την ευθύνη για αυτό.
Ζητούν αντίποινα από τη Χεζμπολάχ
Λιβανέζοι που έχουν συγκεντρωθεί στη Βηρυτό μετά την επίθεση του Ισραήλ, ζητούν από τη Χεζμπολάχ να προχωρήσει σε αντίποινα.
Ο πόλεμος "δεν είναι αναπόφευκτος", δηλώνουν οι ΗΠΑ - Ρωσία και Ιράν καταδικάζουν το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ είναι αναπόφευκτος, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά τις πληροφορίες για το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, με στόχο έναν στρατιωτικό διοικητή της σιιτικής οργάνωσης.
Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.
Σε συναγερμό οι χώρες
Πολλές είναι οι χώρες που συστήνουν στους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα. Απευθύνουν σύσταση στους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σχετικά με την αποφυγή επισκέψεων στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ιράν.
«Υπενθυμίζονται συναφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, εκτός των άκρως απαραίτητων, καθώς και η αναχώρηση των επισκεπτών από τη χώρα» αναφέρεται στην νεότερη ανακοίνωση. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, καλώντας τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα.