Iσμαήλ Χανίγια: «Βράζει» ο μουσουλμανικός κόσμος μετά τη δολοφονία του - Ορκίζεται εκδίκηση η Χαμάς

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, σε μία εξέλιξη που πυροδοτεί νέες δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Ισραηλινός υπουργός δήλωσε οτι στο εξής ο κόσμος θα είναι «ένα καλύτερο μέρος» ενώ η Χαμάς ορκίστηκε εκδίκηση
Associated Press
7'

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιράν, δήλωσε η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως «σοβαρή κλιμάκωση» που δεν θα πετύχει τους στόχους της.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera δημοσίευσε ένα πλήρες αντίγραφο της δήλωσης της Χαμάς για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. «Στο όνομα του Αλλάχ, του Πολυεύσπλαχνου, το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς θρηνεί στον μεγάλο παλαιστινιακό λαό μας, στο αραβικό και ισλαμικό έθνος και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου τον αδερφό, ηγέτη, μάρτυρα, Μουτζαχίντ Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο επικεφαλής του κινήματος, που σκοτώθηκε σε προδοτική σιωνιστική επιδρομή στην κατοικία του στην Τεχεράνη, μετά τη συμμετοχή του στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου. Στον Αλλάχ ανήκουμε και σε Αυτόν θα επιστρέψουμε. Και είναι τζιχάντ, νίκη ή μαρτύριο»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε έντονα τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μετέδωσε το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Παλαιστινιακές εθνικές και ισλαμικές φατρίες έχουν επίσης καλέσει σε γενική απεργία και μαζικές διαδηλώσεις ως απάντηση στη δολοφονία.

Υπόσχεται εκδίκηση η Χαμάς

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δεσμεύτηκε ότι η ομάδα θα απαντήσει στη δολοφονία του Χανίγια. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ χαρακτήρισε την επιδρομή «άνανδρη πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa που διευθύνεται από τη Χαμάς.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και ανέφερε ότι είχε στοχοποιηθεί στην κατοικία του μαζί με έναν Ιρανό σωματοφύλακα. Βρισκόταν στο Ιράν για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Ήταν η τελευταία φορά που εθεάθη δημόσια, ενώ συνάντησε τον νέο πρόεδροκαθώς και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος είπε στον ηγέτη της Χαμάς ότι το Ιράν θα «σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού», με τον Χανίγια να ευχαριστεί το Ιράν για την «τιμητική του θέση».

Το IRGC είναι μια σημαντική στρατιωτική, πολιτική και οικονομική δύναμη στο Ιράν, με στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Σε δήλωση που κοινοποιήθηκε από το τμήμα μέσων ενημέρωσης Sepah news ανέφερε ότι η ομάδα ερευνά «την αιτία και τις διαστάσεις του συμβάντος» και θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα αργότερα. Πρόσθεσε ότι ο Χανίγια και ένας από τους σωματοφύλακές του «μαρτύρησαν».

Οι ΗΠΑ ηγούνταν μιας παγκόσμιας διπλωματικής προσπάθειας για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και να εμποδίσουν να εξελιχθεί σε πλήρη περιφερειακή σύγκρουση. Οι δύο δολοφονίες εγείρουν τώρα το διακύβευμα όχι μόνο για τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει και τις δύο ομάδες.

Ισραήλ: Ο θάνατος του Χανίγια «κάνει τον κόσμο καλύτερο μέρος»

Το Ισραήλ δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση για τον θάνατο του Χανίγια, αλλά υπήρξε αντίδραση από ορισμένους πολιτικούς όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου. Έγραψε στο X ότι ο θάνατός του «κάνει τον κόσμο καλύτερο».

Άρχισε τη δημοσίευσή του στο X, λέγοντας: «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις τον κόσμο από αυτή τη βρωμιά», πριν συνεχίσει να λέει «όχι άλλες φανταστικές συμφωνίες ειρήνης/παράδοσης, όχι άλλο έλεος για αυτούς τους θνητούς» Είπε επίσης ότι «το σιδερένιο χέρι που θα τους χτυπήσει» θα «ενδυναμώσει την ικανότητά μας να ζούμε ειρηνικά με όσους επιθυμούν την ειρήνη».

Ποιος ήταν ο Χανίγια

Ο Χανίγια ήταν ο εξόριστος πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης και τα τελευταία χρόνια ζούσε μεταξύ άλλων στο Κατάρ και την Τουρκία. Θεωρούμενος ρεαλιστής, είχε ενεργήσει ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, συνδέθηκε με τον κύριο σύμμαχο της Χαμάς, το Ιράν, και συναντήθηκε μεταξύ άλλων για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λέγεται επίσης ότι ο Χανίγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τους επικεφαλής των διαφόρων παλαιστινιακών φατριών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της Χαμάς. Ο Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017 διαδεχόμενος τον Χαλέντ Μεσάαλ αλλά ήταν ήδη γνωστός καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός της Παλαιστίνης το 2006 μετά από μια ανατρεπτική νίκη της Χαμάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017 και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2018. Ο θάνατος του Χανίγια είναι επιζήμιος για τη Χαμάς, αλλά ο ίδιος δεν είχε ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί του εδάφους στη Γάζα και η ομάδα έχει επιζήσει από προηγούμενες δολοφονίες ηγετών της. Το 2004, το Ισραήλ σκότωσε τόσο τον ηγέτη της Χαμάς Αχμέντ Γιασίν όσο και τον συνιδρυτή της Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι σε επιθέσεις στη Γάζα.

Σκοτώθηκε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ, σε αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της νότιας Βηρυτού ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά το Σαββατοκύριακο στα κατεχόμενα απο το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο Χανίγια έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι 60 συγγενείς του είχαν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου που προκλήθηκε από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο είπε ότι τρεις από τους γιους του και τουλάχιστον δύο εγγόνια του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη βόρεια Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τους γιους του, τους οποίους περιέγραψε ως «στελέχη της Χαμάς» που «βρίσκονταν καθ' οδόν για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο Χανίγια είπε τότε: «Όλος ο λαός μας και όλες οι οικογένειες της Γάζας έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, και εγώ είμαι ένας από αυτούς».

Ποιοι είναι οι άλλοι ηγέτες της Χαμάς;

Αν και ο Iσμαήλ Χανίγια θεωρούνταν ο κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, λόγω του ρόλου του στις πολιτικές επιχειρήσεις της παλαιστινιακής ομάδας υπάρχουν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Οι περισσότεροι ηγέτες της διατηρούν χαμηλό δημόσιο προφίλ, ενώ άλλοι έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αποφεύγοντας απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ.

Ο Γιάχια Σινουάρ τον ​​οποίο το Ισραήλ θεωρεί εν μέρει υπεύθυνο για την επίβλεψη της επιδρομής της 7ης Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και οδήγησε σε απαγωγές περισσότερων από 200 έχει εξαφανιστεί από τη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να εργάζεται ακόμη για να ανακαλύψει πού βρίσκεται.

Είναι ο ιδρυτής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαμάς, γνωστής ως «Majd», η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών πληροφοριών και υπηρεσιών ασφαλείας. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν το όνομά του στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών»

Ο Μοχάμεντ Ντείφ, ο άφαντος ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς - η οποία είναι γνωστή ως Ταξιαρχίες «Ιζεντίν Αλ Κασάμ» είναι ένας άλλος ανώτερος ηγέτης που παραμένει στη λίστα των πιο καταζητούμενων του Ισραήλ.

Το Ισραήλ τον φυλάκισε το 2000, αλλά δραπέτευσε στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Έκτοτε, δεν έχει αφήσει πίσω του σχεδόν κανένα ίχνος. Η τελευταία φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν και απέτυχαν να δολοφονήσουν τον Ντέιφ ήταν το 2014, κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχετικές ειδήσεις