Ισμαήλ Χανίγια: «Πιο κοντά στον πόλεμο η Μέση Ανατολή» μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Iσμαήλ Χανίγια φέρνει τη Μέση Ανατολή «πιο κοντά στον πόλεμο» λένε αναλυτές
Συναγερμός για ολομέτωπη σύρραξη στη Μέση Ανατολή
AP
1'

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια έφερε την περιοχή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από κάθε άλλη φορά, λέει στο BBC ο Nαντέρ Χασέμι, καθηγητής Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», λέει. «Πιστεύω ότι επηρεάζει επίσης τα γεγονότα στον Λίβανο επειδή μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει έναν υψηλόβαθμο ηγέτη της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και η υπόθεση εργασίας ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονται για κλιμάκωση».

Όμως, η δολοφονία του Χανίγια έχει ανατρέψει αυτούς τους υπολογισμούς, προσθέτει. «Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση». Το Ισραήλ ισχυρίστηκε χθες ότι σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, υψηλόβαθμο ηγέτη της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο που σκότωσε 12 παιδιά.

Η επίθεση θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση στα ήδη ταραγμένα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι ο Σουκρ ήταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και επικεφαλής του στρατηγικού τμήματός της, υπεύθυνος για σχεδόν καθημερινές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ τους τελευταίους 10 μήνες και άλλες θανατηφόρες επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το Ισραήλ είπε ότι βρισκόταν πίσω από μια επίθεση με ρουκέτα που έπληξε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μια παιδική χαρά στην πόλη Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν των Δρούζων, σκοτώνοντας 12 παιδιά και έφηβους.