Ισμαήλ Χανίγια: Στην Τεχεράνη η κηδεία του αρχηγού της Χαμάς - Τριήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν

Η κηδεία του ηγέτη της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια θα τελεστεί στην Τεχεράνη και στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για προσευχές και ταφή 

Ισμαήλ Χανίγια: Στην Τεχεράνη η κηδεία του αρχηγού της Χαμάς - Τριήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν
AP
2'

Η κηδεία του αρχηγού της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια θα τελεστεί την Πέμπτη στην Τεχεράνη και στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα για προσευχές και ταφή. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο εθνικό τζαμί του Κατάρ, το μεγαλύτερο της χώρας.

Ο Χανίγια θα ταφεί στο Λουσάιλ βόρεια της Ντόχα, στο ίδιο νεκροταφείο όπου είναι ενταφιασμένος ο ιδρυτής του κράτους του Κατάρ Jassim bin Mohammed Al Thani Ο αρχηγός της Χαμάς και ένας από τους σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε την επίθεση , την οποία έσπευσε να καταδικάσει σύσσωμος ο μουσουλμανικός κόσμος από την Τουρκία μέχρι το Κατάρ.

Η ισλαμιστική ομάδα κατηγόρησε το Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε σε «προδοτική σιωνιστική επιδρομή στην κατοικία του στην Τεχεράνη», ενώ υποσχέθηκε εκδίκηση. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εν τω μεταξύ κήρυξε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Χανίγια, με τις παλαιστινιακές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες κατά το ήμισυ της ημέρας, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το πολιτικό κίνημα Φατάχ του Αμπάς είναι αντίθετο στη Χαμάς από τότε που η τελευταία απέκτησε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007, σκοτώνοντας και εκδιώκοντας μέλη της Φατάχ.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν κήρυξε επίσης τριήμερο πένθος για τον Χανίγια, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μόλις μια μέρα πριν από τη δολοφονία του, ο αρχηγός της Χαμάς είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Συνάντησε επίσης τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή σημειώνεται την ώρα που κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να πιέσει τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή