Ισμαήλ Χανίγια: Οι τελευταίες δημόσιες στιγμές του πριν τη δολοφονία - Εικόνες και βίντεο

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Προηγουμένως είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, Mασούντ Πεζεσκιάν
2'

Η δολοφονία του Χανίγια, βασικού συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ομηρεία των Ισραηλινών στη Γάζα, πυροδοτεί την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Ο θάνατός του ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Χανίγια στο ιρανικό κοινοβούλιο

Ο Χανίγια θα ταφεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την Παρασκευή, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθεία που θα έχει προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα στην Τεχεράνη, η οποία κήρυξε τριήμερο δημόσιο πένθος. Τα τελευταία χρόνια ο Χανίγια ζούσε εξόριστος στη Ντόχα, όπου έχει την έδρα του το κύριο πολιτικό γραφείο της Χαμάς. Η δολοφονία του έχει προκαλέσει ανησυχία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, στις οποίες ήταν βασικός παράγοντας.

Mε τον Ιρανό πρόεδρο

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε ενώ επισκεπτόταν την Τεχεράνη για την ορκωμοσία του προέδρου του Ιράν. Έμενε σε μια κατοικία για βετεράνους σε μια συνοικία στη βόρεια Τεχεράνη, αλλά η ακριβής τοποθεσία δεν είναι γνωστή.

Πληροφορίες των Ιρανών λένε ότι σκοτώθηκε από «αερομεταφερόμενο κατευθυνόμενο βλήμα» - αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι σημαίνει αυτό. Ήταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από αεροσκάφος ή drone με εκρηκτικά; Το CNN τονίζει πως είναι ασυνήθιστο το γεγονός που δεν έχουν εμφανιστεί εικόνες από τα επακόλουθα της επίθεσης, είτε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν είτε στα κοινωνικά δίκτυα, που θα έδιναν κάποιες απαντήσεις

Ο Χανίγια, βρισκόταν στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, καθώς και για συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες, καθώς το Ιράν υπήρξε βασικός υποστηρικτής της Χαμάς. Ο Χανίγια, βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, βρέθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη για την επίσημη ορκωμοσία.

Ο Χανίγια (στο κέντρο) δίπλα στον αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναίμ Κασέμ (δεύτερος αριστερά) και τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Ναχάλε (αριστερά)

Associated Press

Ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μια ελίτ πτέρυγα του ιρανικού στρατού, και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι το Ιράν θεωρεί καθήκον του να εκδικηθεί για τη δολοφονία του Χανίγια, επειδή δολοφονήθηκε σε ιρανικό έδαφος. «Σκοτώσατε τον αγαπητό μας φιλοξενούμενο στο σπίτι μας και τώρα ανοίξατε το δρόμο για τη σκληρή τιμωρία σας», είπε αναφερόμενος στο Ισραήλ. «Θεωρούμε καθήκον μας να εκδικηθούμε για το αίμα του αγαπητού μας καλεσμένου».