Ντόναλντ Τραμπ «Η Κάμαλα Χάρις έγινε πρόσφατα... μαύρη, τελικά είναι μαύρη ή Ινδή;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησε τη φυλετική ταυτότητα της Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων σε συνέδριο για μαύρους δημοσιογράφους.
3'

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η αντιπρόεδρος και φαβορί για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις είχε τονίσει μόνο την ασιατική-αμερικανική κληρονομιά της μέχρι πρόσφατα, όταν, όπως ισχυρίστηκε, «έγινε μαύρη». «Δεν ήξερα ότι ήταν μαύρη μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν έτυχε να γίνει μαύρη και τώρα θέλει να γίνει γνωστή ως μαύρη», είπε στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Μαύρων Δημοσιογράφων στο Σικάγο την Τετάρτη.

«Άρα δεν ξέρω - Είναι Ινδή; Ή είναι μαύρη;» Η Χάρις είπε ότι οι δηλώσεις Τραμπ ήταν «το ίδιο παλιό σόου» «διχασμού... και ασέβειας». «Ο αμερικανικός λαός αξίζει καλύτερα», είπε σε μια συνάντηση της ιστορικής μαύρης αδελφότητας Sigma Gamma Rho στο Χιούστον. «Αξίζουμε έναν ηγέτη που καταλαβαίνει ότι οι διαφορές μας δεν μας χωρίζουν – είναι μια ουσιαστική πηγή της δύναμής μας».

Η Χάρις είναι η πρώτη μαύρη και Αμερικανοασιάτισσα αντιπρόεδρος, με γονείς από την Ινδία και τη Τζαμάϊκα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Howard, ένα ιστορικά μαύρο πανεπιστήμιο, και εντάχθηκε στην κατά κύριο λόγο μαύρη αδελφότητα «Alpha Kappa Alpha» Έγινε μέλος της Ομάδας Μαύρων του Κογκρέσου μετά την είσοδό της στη Γερουσία το 2017.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ προκάλεσαν έντονη ανταλλαγή απόψεων με την ανταποκρίτρια του ABC News, Ρέιτσελ Σκοτ, μια από τις συντονίστριες της εκδήλωσης στο Σικάγο. «Σέβομαι ένα από τα δύο», είπε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αναφερόμενος στη φυλετική ταυτότητα της Χάρις. «Αλλά προφανώς η ίδια δεν τη σέβεται γιατί ήταν Ινδή σε όλη της την πορεία και μετά ξαφνικά έκανε μια στροφή και έγινε μαύρη».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι κανείς «δεν έχει κανένα δικαίωμα να πει σε κάποιον ποιος είναι, πώς προσδιορίζεται. Αυτό δεν είναι δικαίωμα κανενός». «Ποιος διόρισε τον Ντόναλντ Τραμπ διαιτητή των μαύρων; ρώτησε η εκπρόσωπος Ρίτσι Τόρς της Νέας Υόρκης. Περιέγραψε τον Τραμπ ως «απομεινάρι ρατσιστικού παρελθόντος».

Η Κάμαλα Χάρις έχει αντιμετωπίσει σειρά επιθέσεων από τότε που έγινε φαβορί για την υποψηφιότητα ων Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν την απόφαση του Μπάιντεν να της παραδώσει τη σκυτάλη, λέγοντας ότι επιλέχθηκε μόνο λόγω της φυλής της.

Η ίδια η Χάρις έχει περιγράψει ότι ασχολήθηκε με την ινδική της κληρονομιά μεγαλώνοντας και επισκεπτόταν συχνά τη χώρα. Η μητέρα της βύθισε επίσης τις δύο κόρες της στη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ της Καλιφόρνια - όπου μεγάλωσε, είπε.
Ο Τραμπ επιτέθηκε επίσης στα διαπιστευτήρια της κυρίας Χάρις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λέγοντας ότι είχε αποτύχει στις εξετάσεις δικηγορίας νωρίς στη νομική της σταδιοδρομία. Τα σχόλιά του αντιμετωπίστηκαν με αποδοκιμασία από το πλήθος.

«Σας δίνω απλώς τα στοιχεία. Δεν πέρασε τις εξετάσεις δικηγορίας της και δεν πίστευε ότι θα τις περνούσε και δεν πίστευε ότι θα τις περνούσε ποτέ και δεν ξέρω τι συνέβη. Ίσως τις πέρασε», είπε. Η Χάρις αποφοίτησε από το Κολέγιο Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Hastings το 1989. Οι New York Times ανέφεραν ότι απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια και πέτυχε με τη δεύτερη. Η Νομική Ένωση της Καλιφόρνια λέει ότι λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που υποβάλλονται στο τεστ περνούν με την πρώτη προσπάθεια.