Iσμαήλ Χανίγια: «Θάνατος στο Ισραήλ» φωνάζει το πλήθος στην κηδεία του στην Τεχεράνη

Νεκρώσιμη ακολουθία για τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε σε ιρανικό έδαφος πραγματοποιεί η Τεχεράνη. Ο Χανίγια θα ενταφιαστεί αύριο Παρασκευή (2/8) στη Ντόχα του Κατάρ, καθώς αυξάνονται οι φωνές που προειδοποιούν για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Iσμαήλ Χανίγια: «Θάνατος στο Ισραήλ» φωνάζει το πλήθος στην κηδεία του στην Τεχεράνη
4'

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και εκπρόσωποι των παλαιστινιακών πολιτοφυλακών που υποστηρίζει προσεύχονται πάνω από το φέρετρο του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που αποδίδεται ευρέως στο Ισράηλ και απειλεί να οδηγήσει σε γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο.

Ο Αλί Χαμενεΐ προσευχήθηκε πάνω από το φέρετρο του δολοφονηθέντος Χανίγια στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ ο νέος πρόεδρος του Ιράν Mασούντ Πεζεσκιάν στεκόταν δίπλα του. Η κρατική τηλεόραση έδειξε αργότερα τα φέρετρα τοποθετημένα σε ένα φορτηγό να κινούνται στο δρόμο προς την πλατεία Aζαντί στην Τεχεράνη, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος πετάει λουλούδια.Στη νεκρώσιμη τελετή μίλησε και ο εκπρόσωπος και αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς, Χαλίλ Αλ Χάγια

Μετά τις κηδείες στην Τεχεράνη, η σορός του Χανίγια πρόκειται να μεταφερθεί στο Κατάρ, όπου και θα ταφεί αύριο Παρασκευή. Ο Χανίγια πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Τεχεράνη για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου Πεζεσκιάν. Μία σειρά απο φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, έδειχναν τον ηγέτη της Χαμάς να κάθεται δίπλα σε ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ και της Χεζμπολάχ, ενώ τα ιρανικά μέσα τον έδειξαν να αγκαλιάζεται με τον Πεζεσκιάν.Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον Χαμενεΐ.

Ώρες αργότερα, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή που έπληξε μια κατοικία βετεράνων πολέμου που χρησιμοποιεί ο Χανίγια στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι η επίθεση βρίσκεται υπό έρευνα, αλλά δεν έδωσαν λεπτομέρειες

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης στην καρδιά της πόλης αρκετοί κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς που έφυγε σαν «μάρτυρας», όπως έγραψε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙRNA.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν ρυθμικά «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική», εκφράζοντας οργή για τη δολοφονία Χανίγια. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής στην Τεχεράνη πριν από την ταφή του αύριο στη Ντόχα του Κατάρ, όπου ζούσε κατά κύριο λόγο το τελευταίο διάστημα.

Ο Χαμενεΐ έχει απειλήσει με «σκληρή τιμωρία» για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και φέρεται να έχει διατάξει απευθείας πλήγμα στο Ισραήλ.

Η Τεχεράνη επέβαλε περιορισμούς πτήσεων ενόψει της νεκρώσιμης ακολουθίας, με τον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν να περιορίζει τις πτήσεις εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων με κέντρο το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ είχε δεσμευτεί να σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Το χτύπημα ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ στόχευσε έναν ανώτατο διοικητή της συμμάχου του Ιράν Χεζμπολάχ στη λιβανική πρωτεύουσα Βηρυτό.

Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς, καθώς και τη Χεζμπολάχ και άλλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του ο Πεζεσκιάν μίλησε στην ομιλία του υπέρ των Παλαιστινίων, λέγοντας ότι «το Ιράν απαιτεί έναν κόσμο όπου τα όνειρα των παιδιών της Παλαιστίνης δεν θα είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου ο περήφανος λαός της Παλαιστίνης θα είναι ελεύθερος από την κατοχή, την καταπίεση, τη φυλάκιση και τη γενοκτονία», είπε

Οι σκληροί περιφερειακοί αντίπαλοι, το Ισραήλ και το Ιράν κινδύνευσαν να εμπλακούν σε πόλεμο νωρίτερα αυτό το έτος, όταν το Ισραήλ χτύπησε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό τον Απρίλιο. Το Ιράν ανταπέδωσε και το Ισραήλ αντέδρασε σε μια άνευ προηγουμένου ανταλλαγή απευθείας χτυπημάτων, οι διεθνείς προσπάθειες ωστόσο κατάφεραν να περιορίσουν αυτόν τον κύκλο βίας προτού ξεφύγει από τον έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή