Υπάρχει ο «πλανήτης των πιθήκων»; - Ερευνητές λένε ότι οι χιμπαντζήδες μπορούν... να μιλήσουν

Η λέξη που λένε οι χιμπαντζήδες - Πώς «καταρρίπτονται» τα μέχρι τώρα δεδομένα

Υπάρχει ο «πλανήτης των πιθήκων»; - Ερευνητές λένε ότι οι χιμπαντζήδες μπορούν... να μιλήσουν
Unsplash
3'

Η επανεξέταση παλιών πλάνων ενός πειράματος με χιμπαντζήδες έφερε στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις για τους «συγγενείς» του ανθρώπινου είδους, προκαλώντας ερωτήματα για έναν πιθανό «πλανήτη των πιθήκων».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες λοιπόν, οι χιμπαντζήδες έχουν την ικανότητα… να μιλούν και ειδικότερα να πουν μία λέξη! Αν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, τότε καταρρίπτεται ο βασικός διαχωρισμός ανάμεσα στον άνθρωπο και του είδους των πιθήκων, που για χρόνια ήταν το ότι οι μεν διαθέτουν την ικανότητα της ομιλίας, ενώ οι δε τη στερούνται.

Σύμφωνα με την Daily Star, οι επιστήμονες παρακολούθησαν με νέα ματιά αρχειακά πλάνα ενός πειράματος με χιμπαντζήδες και διαπίστωσαν ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά επικοινωνούσαν μεταξύ τους. Αν και πολλοί θα περίμεναν πως η λέξη που θα έλεγαν, θα ήταν «βοήθεια», καθώς οι χιμπαντζήδες ζούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας, τελικά οι επιστήμονες συμπέραναν πως η λέξη που μουρμούριζαν ήταν «μαμά».

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο Scientific Reports, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι χιμπαντζήδες είναι ικανοί να ομιλούν στη βασική γλώσσα. Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Άξελ Έκστρομ, του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας, δήλωσε στη MailOnline: «Εδώ και μερικά χρόνια, πλανάται στον αέρα μια ιδέα γύρω από τη νευροεπιστήμη, ότι δηλαδή ο φλοιός του εγκεφάλου των χιμπαντζήδων τους “κρατούσε πίσω”».

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι οι άνθρωποι έχουν μια «επικάλυψη» μεταξύ του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση της γνάθου και της περιοχής που ελέγχει το φωνητικό «κουτί». Αυτή η επικάλυψη «ξεκλειδώνει» τη συλλαβική ομιλία, όπως αυτή που ακούμε στο μωρό και στη συνέχεια «μέσω της ανάπτυξης αυτή εξελίσσεται σε καθαρή ομιλία», εξήγησε ο δρ. Έκστορμ.

Πράγμα που σημαίνει πως η υπόθεση Kuypers-Jurgens, η οποία υποστηρίζει ότι οι χιμπαντζήδες δεν μπορούν να μιλήσουν σαν άνθρωποι λόγω έλλειψης της προαναφερθείσας «επικάλυψης», αμφισβητείται από νέα στοιχεία.

Δύο βίντεο που εμφανίστηκαν πρόσφατα φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι χιμπαντζήδες μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν την ικανότητα να αρθρώνουν λέξεις. Το πρώτο βίντεο περιλαμβάνει τον «Τζόνι» από το καταφύγιο των πρωτευόντων του Suncoast στη Φλόριντα. Σύμφωνα με τον χρήστη που ανήρτησε το βίντεο ο χιμπαντζής αποκαλούσε τους πάντες «μαμά». Παράλληλα, σε πλάνα από το 1962 που αποτελούν μέρος μιας συλλογής ειδησεογραφικών ταινιών της Universal Studios, απαθανατίζεται ένας θηλυκός χιμπαντζής ονόματι Ρενάτα να λέει κάτι που μοιάζει με τη λέξη «μαμά».

Οι επιστήμονες δοκίμασαν αυτές τις υποτιθέμενες λεκτικές εκφράσεις μέσω ενός διαδικτυακού πειράματος. Όσοι συμμετείχαν, άκουγαν τους ήχους των χιμπαντζήδων και ήχους από άτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να καταγράψουν ό,τι άκουσαν. Το αποτέλεσμα; Έγραψαν πως άκουσαν τη λέξη «μαμά», πράγμα που σημαίνει ότι τόσο ο Τζόνι όσο και η Ρενάτα… επικοινωνούσαν.

*Με πληροφορίες από Mirror

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή