Απογοητευτική η βασιλική απογραφή των κύκνων στον Τάμεση - Μειώθηκαν πολύ τα εντυπωσιακά πτηνά

Οι πυροβολισμοί και η γρίπη των πτηνών οι αιτίες για τη μείωση του πληθυσμού των κύκνων - Επόμενος στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών
Αρχείου - AP
2'

Η ετήσια βασιλική απογραφή των κύκνων στον ποταμό Τάμεση κατέγραψε σημαντική μείωση, καθώς βρέθηκαν μόνο 86 νεαρά πτηνά.

Ο υπεύθυνος του παλατιού για τους κύκνους, Ντέιβιντ Μπάρμπερ εξήγησε πως η μείωση του πληθυσμού των κύκνων οφείλεται στους ανεύθυνους πυροβολισμούς αλλά και στις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών. «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια καλή χρονιά. Δυστυχώς τα νούμερα ήταν χαμηλότερα από πέρυσι», είπε ο ίδιος.

Η παραδοσιακή καταμέτρηση των κύκνων στον Τάμεση είναι ένα ετήσιο καλοκαιρινό θέαμα, με ομάδες κωπηλατών να διασχίζουν τον ποταμό υπό την καθοδήγηση του Ντέιβιντ Μπάρμπερ, ο οποίος φέρει ένα φτερό κύκνου στο καπέλο του.

Η τελετή που έχει τις ρίζες της στον μεσαίωνα αποσκοπεί στη διατήρηση του πληθυσμού των κύκνων. Συγκεκριμένα, οι κύκνοι συγκεντρώνονται προκειμένου να καταμετρηθούν και στη συνέχεια απελευθερώνονται και πάλι στο νερό.

Υπήρχαν ελπίδες ότι φέτος θα υπήρχε ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι η περσινή καταμέτρηση βρήκε αρκετούς κύκνους «λαβωμένους» σοβαρά από τη γρίπη των πτηνών. Ωστόσο, οι αριθμοί κατέγραψαν νέα πτώση, κάνοντας την άλλοτε παραδοσιακή εικόνα με κύκνους να «βολτάρουν» στα νερά του Τάμεση να αποτελεί σπάνιο θέαμα. Μάλιστα, οι αριθμοί από το 2016 μειώνονται όλο και περισσότερο.

Ο Μπάρμπερ ισχυρίστηκε ότι ένας επιπλέον λόγος της μείωσης του πληθυσμού των κύκνων είναι ότι οι φωλιές αναπαραγωγής των πτηνών ξεβράστηκαν από τις μεγάλες πλημμύρες της Άνοιξης. «Ο καημένος ο κύκνος έχει μάλλον πολλά να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες». Συμπλήρωσε πως στόχος του είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη απέναντι στην προστασία των κύκνων.

Στη φετινή καταμέτρηση συμμετείχαν σχολεία, έτσι ώστε να μεταδοθεί ακόμα καλύτερα το μήνυμα για την προστασία της άγριας ζωής.

Τα προηγούμενα χρόνια το εντυπωσιακό θέαμα, που παρακολούθησαν θεατές κατά μήκος του ποταμού, είχε χρησιμοποιηθεί για να πληροφορήσει τους ψαράδες ώστε να προσέχουν να μην αφήνουν είδη ψαρέματος ή αγκίστρια που θα μπορούσαν να βλάψουν τους κύκνους.

*Με πληροφορίες από BBC

Σχετικές ειδήσεις