Ιράν: Το κρίσιμο «ραντεβού» των περιφερειακών συμμάχων μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Αξιωματούχοι του Ιράν θα συναντηθούν με εκπροσώπους περιφερειακών συμμάχων της Τεχεράνης από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη για να συντονίσουν τη δράση τους μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια
2'

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ, στο Ιράν και στους πληρεξουσίους του μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια χθες, Τετάρτη, στην Τεχεράνη και υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της Βηρυτού, πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξε αντίποινα μετά από μια ταπεινωτική αποτυχία ασφαλείας, καθώς το Ιράν ισορροπεί και πάλι σε τεντωμένο σκοινί μετά τη δολοφονία Χανίγια.

Ο Χαμενεΐ έδωσε τη διαταγή σε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, λίγο αφότου το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Χανίγια είχε σκοτωθεί, δήλωσαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών των Φρουρών της Επανάστασης. Ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχει αναγνωρίσει ούτε αρνηθεί τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος βρισκόταν στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν. Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία να σκοτώνει εχθρούς στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων και στρατιωτικών διοικητών.

Μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στη Γάζα, το Ιράν προσπάθησε να επιτύχει μια εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ με αυξημένες επιθέσεις από τους συμμάχους και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή, αποφεύγοντας παράλληλα έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Απρίλιο, το Ιράν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη και πιο απροκάλυπτη επίθεση στο Ισραήλ μετά από δεκαετίες εχθρότητας, εκτοξεύοντας εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του που σκότωσε αρκετούς Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές στη Δαμασκό της Συρίας. Αλλά ακόμη και αυτή η επίδειξη δύναμης έγινε γνωστή πολύ νωρίτερα, καταρρίφθηκε από το Ισραήλ και τους συμμάχους του και προκάλεσε μικρές ζημιές.