Ο δημοσιογράφος της WSJ Evan Gershkovich είναι ελεύθερος - Πρώτη αντίδραση της εφημερίδας

Στην πρώτη μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων Ανατολής - Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου 
2'

Με πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα και με τίτλο «Ο δημοσιογράφος της WSJ Evan Gershkovich είναι ελεύθερος», υποδέχθηκε τα νέα της απελευθέρωσής του από τις ρωσικές φυλακές η αμερικανική εφημερίδα, στην πρώτη μεγάλη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Στο μακροσκελές άρθρο, η WSJ κάνει λόγο για αδίκως καταδικασμένο δημοσιογράφο, τον οποίοι η Ρωσία απελευθέρωσε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης και πιο περίπλοκης ανταλλαγής κρατουμένων Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, κατά την οποία ο ίδιος και περισσότεροι από δώδεκα άλλοι που φυλακίστηκαν από το Κρεμλίνο ανταλλάχθηκαν με Ρώσους που κρατούνταν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου ενός καταδικασμένου δολοφόνου.

Η ανταλλαγή έγινε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας στην Τουρκία.

Η Ρωσία είχε κρατήσει τον 32χρονο πίσω από τα κάγκελα για περισσότερο από έναν χρόνο με την κατηγορία της κατασκοπεία και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας.

Η Μόσχα απελευθέρωσε επίσης τον πρώην πεζοναύτη Paul Whelan, τη δημοσιογράφο Alsu Kurmasheva και τον Vladimir Kara-Murza, έναν Βρετανο-Ρώσο αντιφρονούντα και βραβευμένο με Πούλιτζερ αρθρογράφο, που καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που σχετίζονται με προδοσία. Η Ρωσία απελευθέρωσε επίσης αρκετούς πολιτικούς αντιφρονούντες.

Η σαρωτική συμφωνία περιελάμβανε 24 κρατούμενους και τουλάχιστον έξι χώρες και ολοκληρώθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στα υψηλότερα επίπεδα κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γερμανία, των οποίων ο κρατούμενος, ο Ρώσος εκτελεστής Vadim Krasikov, εμφανίστηκε ως ο ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας.

Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, βετεράνος του σοβιετο-αφγανικού πολέμου, είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν ηγέτη των ανταρτών σε ένα πάρκο του Βερολίνου και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.