Δολοφονία Χανίγια: Το Ισραήλ απαντά στο δημοσίευμα των NYT για το αν σκοτώθηκε από βόμβα

Η Μέση Ανατολή «φλέγεται». Το Ιράν και οι συμμαχικές του δυνάμεις προετοιμάζουν την απάντηση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ενόσω το Ισραήλ έχει προαναγγείλει πως βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, προκειμένου να αποκρούσει οιαδήποτε επίθεση εναντίον των θέσεων, των εδαφών και των πολιτών του. Τι απαντά ο IDF στο δημοσίευμα των New York Times πως ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν από δύο μήνες στον ξενώνα του, στην Τεχεράνη.
AP.
2'

Μπαρούτι «μυρίζει» η Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Σήμερα (01/08), έλαβε χώρα η νεκρώσιμη τελετή, όπου χιλιάδες μαυροφορεμένοι Ιρανοί προσευχήθηκαν κρατώντας φωτογραφίες του και φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραήλ. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πρωτοστάτησε στις τελετές. Η σορός του Χανίγια έφθασε στη Ντόχα του Κατάρ, για να ταφεί.

«Κάναμε μόνο μία αεροπορική επιδρομή την Τρίτη, κατά του Φουάντ Σουκρ», υποστηρίζει ο IDF

Σε αποψινή (01/08) ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ερωτήθη για το δημοσίευμα των New York Times που έγραφε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από έναν εξελιγμένο, τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κρυφά πριν από δύο μήνες στον ξενώνα του, στην Τεχεράνη.

«Ο IDF πραγματοποίησε μόνο μία αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Τρίτης, στον Λίβανο, στοχεύοντας τον Φουάντ Σουκρ. Δεν υπήρξε άλλη αεροπορική επιδρομή στη Μέση Ανατολή εκείνη τη νύχτα, ούτε πύραυλος ή UAV», υπογράμμισε.

Το Ιράν και οι συμμαχικές του δυνάμεις σχεδιάζουν πλήγμα περιορισμένης κλίμακας κατά του Ισραήλ

H Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από αυτήν προετοιμάζουν συντονισμένες ενέργειες κατά του Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία των ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Όμως, επιθυμούν να σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφευχθεί πιθανή έναρξη πολέμου πλήρους κλίμακας, όπως μετέδωσε το AFP.

«Το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο»

Σε μία πρώτη αντίδραση του ιρανικού στρατού για τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του Ισμαήλ Χανίγια, ο Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσάβι, υπογράμμισε το απόγευμα πως «το έγκλημα του σιωνιστικού καθεστώτος σίγουρα δεν θα μείνει αναπάντητο. Το Μέτωπο Αντίστασης θα δώσει την κατάλληλη απάντηση. Η απώλεια του Χανίγια είναι μεγάλη».

Χασάν Νασράλα: «Το Ισραήλ έχει περάσει την κόκκινη γραμμή»

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξέρετε την κόκκινη γραμμή που έχετε περάσει. Όλοι έχουμε περάσει σε μία νέα φάση, σε όλα τα πεδία».

Σχετικές ειδήσεις