Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Αυτά είναι τα 26 πρόσωπα που αφέθηκαν ελεύθεροι, στο πλαίσιο της σημερινής (01/08) επιχείρησης, που έλαβε χώρα στην Άγκυρα.

Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
AP.
2'

Η μεγαλύτερη –σε πρόσωπα– ανταλλαγή κρατουμένων των τελευταίων ετών (και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο) ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση πραγματοποιήθηκε σήμερα (01/08) στην Άγκυρα, όπως γνωστοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, 24 κρατούμενοι και δύο παιδιά σε φυλακές επτά χωρών –Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία, Ρωσία και Λευκορωσία– αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Δέκα κρατούμενοι, δύο εκ των οποίων ήταν παιδιά, εστάλησαν στη Ρωσία, δεκατρείς κρατούμενοι στη Γερμανία, τρεις κρατούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία. Συνολικά επτά αεροσκάφη –δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία– χρησιμοποιήθηκαν.

Ποιοι Δυτικοί αναχώρησαν από τη Ρωσία

  1. Ντίτερ Βορόνιν.
  2. Ίλια Γιασίν.
  3. Έβαν Γκέρσκοβιτς.
  4. Πολ Γουίλαν.
  5. Βλαντίμιρ Καρά – Μούρζα.
  6. Ρίκο Κρίγκερ.
  7. Αλσού Κουρμάσεβα.
  8. Κέβιν Λικ.
  9. Ερμάν Μόιζες.
  10. Όλεγκ Ορλόφ.
  11. Βαντίμ Οσταντίν.
  12. Αντρέι Πιβοβάροφ.
  13. Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο.
  14. Ντεμούρι Βορόνιν.
  15. Πάτρικ Σόμπελ.
  16. Λιλίγια Τσανίσεβα.
  17. Ξένια Φαντέεβα.

Σε αντάλλαγμα, οι δυτικές χώρες απελευθέρωσαν τους:

  1. Βλάντισλαβ Κλιούσιν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  2. Βαντίμ Κονοστσενόκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  3. Βαντίμ Κρασίκοφ από τη Γερμανία.
  4. Μιχαήλ Μικούσιν από τη Νορβηγία.
  5. Αρτέμ Ντούλτσεφ από τη Σλοβενία.
  6. Άννα Ντούλτσεβα από τη Σλοβενία.
  7. Πάβελ Ρούμπτσοφ από τη Πολωνία.
  8. Ρόμαν Σελέζνεφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακούφιση και ικανοποίηση από Ηνωμένα Έθνη και ΝΑΤΟ

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε «ανακούφιση» μετά την απελευθέρωση από τη Ρωσία δημοσιογράφων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας την απελευθέρωση κι άλλων κρατουμένων.

Ο Φόλκερ Τουρκ «εκφράζει ανακούφιση μετά την απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, του Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, της Άλσου Κουρμάσεβα και του Όλεγκ Ορλόφ, μεταξύ άλλων.

Όλοι οι δημοσιογράφοι και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατούνται μόνο και μόνο γιατί έκαναν τη δουλειά τους πρέπει να απελευθερωθούν. Πρέπει να μπορούν να εργάζονται με πλήρη ασφάλεια, χωρίς φόβο», έγραψε ο Ύπατος Αρμοστής στα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ χαιρέτισε την απελευθέρωση φυλακισμένων από τη Ρωσία στο πλαίσιο της μεγάλης ανταλλαγής με δυτικές χώρες, διαβεβαιώνοντας ότι μέλη της Συμμαχίας διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση σήμερα από τη Ρωσία αρκετών φυλακισμένων. Τη συμφωνία, η οποία κατέληξε στην απελευθέρωση εκείνων, διαπραγματεύθηκαν αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», τόνισε η εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Φάραχ Νταχλάλα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή