Ερντογάν: Η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να βελτιωθούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με αφορμή την αποφυλάκιση κρατουμένων - Συζήτησαν όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Αρχείου - AP
2'

Τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων της Ρωσίας με κράτη της Δύσης που διευκόλυνε η Άγκυρα είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, η ανταλλαγή κρατουμένων, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Κατά την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, «ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση (Νετανιάχου) έχει δείξει σε κάθε βήμα της ότι δεν έχει πρόθεση την κατάπαυση του πυρός ή στην ειρήνη».

Υποστήριξε ότι «η σκηνή στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ» (δηλαδή η ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου στην ολομέλεια του Κογκρέσου) «προκάλεσε βαθιά απογοήτευση στην Τουρκία και στον κόσμο».

Επιπλέον πως «η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατάφερε βαρύ πλήγμα στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός» και ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να εξαπλώσει τη φωτιά της Γάζας σε ολόκληρη την περιοχή».

Η Τουρκία υποστήριξε η τουρκική προεδρία θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της προκειμένου οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να βελτιωθούν σε κάθε τομέα, πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Πάντα σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να αποπερατωθεί χωρίς προβλήματα η ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης-Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανακουφισμένη για την απελευθέρωση και τη μεταφορά στην ελευθερία εκτός Ρωσίας και Λευκορωσίας ορισμένου αριθμού πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της ΕΕ, που διευκολύνθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Σχετικές ειδήσεις