Βενεζουέλα: Έκρυθμη η κατάσταση στη χώρα - Βαρύ το κλίμα για Μαδούρο

Η Μαρία Κριστίνα Ματσάδο λέει πως φοβάται για τη ζωή της καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις - Αντιδράσεις πυροδοτεί η τρίτη νίκη Νικολάς Μαδούρο
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
2'


Φορτισμένο το κλίμα στη Βενεζουέλα μετά την 3η νίκη Μαδούρο, που την αμφισβητεί μέρος του λαού της χώρας αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι ΗΠΑ κι έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 16 φόνους και μαζικές συλλήψεις.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο —που έκανε γνωστό μέσω Wall Street Journal πως πλέον «κρύβεται», επειδή «φοβάται για τη ζωή της» και πως θα στερηθεί «την ελευθερία της»— και κάλεσε το Σάββατο σε «όλες» τις πόλεις της χώρας, για να καταγγελθεί η νοθεία χάρη στην οποία, κατ’ αυτήν, επανεκλέχθηκε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής.

«Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί, οργανωμένοι και να κινητοποιηθούμε με υπερηφάνεια επειδή καταγάγαμε ιστορική νίκη την 28η Ιουλίου», ανέφερε η κυρία Ματσάδο σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενη πως θα συνεχίσει τον αγώνα «μέχρις εσχάτων». «Ο κόσμος θα δει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα μιας κοινωνίας αποφασισμένης να ζήσει ελεύθερα», πρόσθεσε η πολιτικός.

Στο πλευρό της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις» ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν χθες Πέμπτη, με κοινή ανακοίνωσή τους, να διεξαχθεί «ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, που αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας.

«Η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει να γίνει σεβαστή μέσω αμερόληπτης επαλήθευσης των αποτελεσμάτων», κρίνουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, που καλούν τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν «γρήγορα» αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ανά εκλογικό τμήμα.

Σχετικές ειδήσεις