Ονδούρα: Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί επιδιώκουν να βάλουν φρένο στο οργανωμένο έγκλημα

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί μία από τις βασικές πληγές της Ονδούρας, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο
1'

Σχεδόν 5.000 αστυνομικοί και στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν χθες στην Ονδούρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα. Η χώρα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, εξαιτίας της διακίνησης ναρκωτικών και της δράσης συμμοριών.

Η ισχυρή δύναμη συγκεντρώθηκε στην παραγκούπολη Ελ Πεδρεγκάλ, στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, μια από τις ζώνες που πλήττονται περισσότερο από το οργανωμένο έγκλημα, και κατόπιν κινήθηκε προς άλλες συνοικίες.

Η «επιχείρηση» οργανώνεται σε τομείς που παρουσιάζουν «υψηλό επίπεδο εγκληματικότητας», ώστε να «συλληφθούν πρόσωπα που συνδέονται με εγκληματικές δομές», εξήγησε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Μάριο Ριβέρα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε κλίμα ειρήνης, κλίμα εμπιστοσύνης», με σημεία ελέγχου που θα λειτουργούν «24 ώρες το 24ωρο» στους δρόμους, πρόσθεσε, τονίζοντας πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Παρόμοια επιχείρηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έγινε την 4η Ιουλίου από τον στρατό και την αστυνομία, αλλά δεν διήρκεσε παρά μια μέρα.

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2022 για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα. Το μέτρο επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα, κατά το υπόδειγμα του «πολέμου κατά των συμμοριών» από τον Μάρτιο του 2022 στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, όπου η δράση των λεγόμενων μάρας μειώθηκε θεαματικά.

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στην Ονδούρα έφθασε τις 38 ανά 100.000 κατοίκους το 2023, με άλλα λόγια σε επίπεδο σχεδόν εξαπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, κατά το Παρατηρητήριο Βίας του Εθνικού Πανεπιστημίου.

Σχετικές ειδήσεις