Χασάν Νασράλα: «Σε νέα φάση η σύγκρουση με το Ισράηλ μετά τις δολοφονίες» - Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ορκίζεται αντίποινα στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους της

Χάος στη Μέση Ανατολή
Χάος στη Μέση Ανατολή
AP
4'

Στα νότια προάστια της Βηρυτού, τη Ντάχια, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, πλήθος κόσμου ντυμένοι στα μαύρα συμμετείχαν στην κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ενός ανώτερου διοικητή της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και πολιτικού κινήματος και του πιο υψηλόβαθμου στελέχους που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των νέων εχθροπραξιών. Κουβαλούσαν πλακάτ με το πρόσωπο του Σουκρ, κυμάτιζαν την κιτρινοπράσινη σημαία της Χεζμπολάχ και φώναζαν μερικά από τα συνθήματα της ομάδας, μερικές φορές με τις γροθιές τους υψωμένες στον αέρα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Σουκρ βρισκόταν πίσω από μια πυραυλική επίθεση που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το περασμένο Σάββατο. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την εμπλοκή της, αν και αρχικά ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε κοντινή στρατιωτική βάση, γεγονός που αύξησε την πιθανότητα ο πύραυλος να έχασε τον επιδιωκόμενο στόχο.

Ο Σουκρ ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως αλ Χατζ- Μόχσιν, λέγεται ότι ήταν στενός σύμβουλος του Χασάν Νασράλα του ισχυρού και μακροχρόνιου ηγέτη της Χεζμπολάχ. Καθώς ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος, ο Νασράλα έδωσε μια τηλεοπτική ομιλία που παρακολουθήθηκε στενά για πιθανές ενδείξεις για πιθανές επόμενες κινήσεις της Χεζμπολάχ.

Η σύγκρουση με το Ισραήλ έχει εισέλθει σε «νέα φάση», είπε, μιλώντας από μυστική τοποθεσία, όπως κάνει πάντα για λόγους ασφαλείας. Ο εχθρός πρέπει να περιμένει την «αναπόφευκτη απάντηση» γιατί είχε ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε. , λέγοντας ότι η αντίδραση θα ήταν ανάλογη με τη στόχευση ενός πολιτικού κτηρίου από το Ισραήλ.

Ο τόνος του φαινόταν να δείχνει ότι η ομάδα παραμένει αδιάφορη για έναν άλλο μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ. Αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε νέα σύρραξη «Δεν φοβάμαι τον πόλεμο. Είμαστε έτοιμοι για ό,τι αποφασίσει να κάνει ο Σεΐχης Νασράλα», είπε στο BBC ένας άνδρας από το πλήθος.

Η δολοφονία του Σουκρ την Τρίτη -μια επίθεση που σκότωσε άλλους έξι ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο νεαρών αδερφών- ανανέωσε τους φόβους ότι η σχετικά περιορισμένη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η εκστρατεία της, η οποία ξεκίνησε μια ημέρα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, είναι υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις της ομάδας, και οι αντεπιθέσεις του Ισραήλ, έχουν περιοριστεί σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ. Υποστηριζόμενη από το Ιράν, η Χεζμπολάχ θεωρείται εδώ και καιρό από το Ισραήλ ως πολύ πιο δύσκολος εχθρός από τη Χαμάς. Η ομάδα διαθέτει ένα όλο και πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο όπλων που περιλαμβάνει επιθετικά drones και κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας ικανούς να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Μια σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εμπλέκει άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, μέλη αυτού που η Τεχεράνη αποκαλεί «Άξονα της Αντίστασης» - τους Χούθι στην Υεμένη ή πολιτοφυλακές στο Ιράκ, για παράδειγμα. Το Ιράν, επίσης, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς που σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη για την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου.

Το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ, το οποίο παρέμεινε σιωπηλό. Η δολοφονία έχει προκαλέσει πλήγμα στην πιθανότητα επιτυχίας στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα. Είναι η κύρια ελπίδα για την εκτόνωση των εντάσεων με τη Χεζμπολάχ και οι διπλωματικές προσπάθειες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος για οποιοδήποτε σενάριο, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή απάντηση στις δύο δολοφονίες. Η ομιλία του Νασράλα περιείχε, όπως αναμενόταν, αιχμηρά λόγια κατά του Ισραήλ, αλλά δεν φαινόταν να υποδηλώνει ότι επίκειται μεγαλύτερος πόλεμος ακόμη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή