Mέση Ανατολή: «Στα όπλα» ο ισλαμικός άξονας αντίστασης - Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το Ισραήλ

Αυξάνονται οι φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ενώ πλήθος κόσμου αποχαιρετά τους ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Ο ισλαμικός «άξονας αντίστασης» ετοιμάζεται για αντίποινα στο Ισραήλ
AP
4'

Δύο μεγάλες κηδείες κορυφαίων ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ πραγματοποιήθηκαν σε δύο πρωτεύουσες της Μέσης Ανατολής- καθώς οι ισραηλινοί ηγέτες διαμηνύουν ότι είναι σε κατάσταση συναγερμού για αντίποινα, σηματοδοτώντας την ολοένα και βαθύτερη κρίση στην οποία έχει πλέον περιέλθει η περιοχή. Δεκάδες χιλιάδες πενθούντες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη, για την κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που θεωρούνταν πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου πραγματοποιήθηκε μία μεγαλοπρεπής νεκρώσιμη τελετή για τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ που θεωρούνταν το δεξί χέρι του αρχηγού της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Εν μέσω της έκρηξης θλίψης, τα μηνύματα και από τις δύο πρωτεύουσες είναι ανησυχητικά. με ελάχιστους να περιμένουν πλέον κάτι άλλο εκτός από μια δραματική και βίαιη απάντηση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο «Άξονας της Αντίστασης»

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να περιλαμβάνει και τους άλλους εταίρους του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», όπως είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Η «Αντίσταση», όπως την αποκαλούν οι εταίροι στη συμμαχία, έχει επικεφαλής το Ιράν και περιλαμβάνει εταίρους όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά και μαχητικές εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράκ, τη Συρία και τους Χούθι της Υεμένης.

Όλοι τους λαμβάνουν υποστήριξη από το Ιράν και συνδέονται στενά ως προς το ήθος και την ιδεολογία. Ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων χθες Πέμπτη (1/8) για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ , ανέφεραν πηγές στο Reuters. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμεϊνί κατηγόρησε το Ισραήλ για το χτύπημα στην Τεχεράνη και είπε ότι το χτύπημα στο έδαφος της χώρας του παραβίασε την κυριαρχία και την τιμή του και θα υπάρξει απάντηση.

Τη δολοφονία Χανίγια καταδίκασε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. «Αυτή ήταν πράξη βίςα, μια δολοφονία ανεπίτρεπτη που έλαβε χώρα στην κυρίαρχη περιοχή του Ιράν», είπε, σύμφωνα με το Reuters. «Υποθέτω ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, καταδικάζουν έντονα τη βία και τις δολοφονίες όπως αυτή».

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ από τον Οκτώβριο λόγω του πολέμου στη Γάζα και είπε ότι η συμμαχία δεν πρέπει να συνεργαστεί με το Ισραήλ ως εταίρο μέχρι να τερματιστεί η σύγκρουση, ανέφεραν πηγές. Το Ισραήλ έχει την ιδιότητα του εταίρου του ΝΑΤΟ και έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη στρατιωτική συμμαχία και ορισμένα μέλη της, ιδίως με τον μεγαλύτερο σύμμαχό του τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το Reuters.

H Άγκυρα απέκλεισε επίσης σήμερα την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή infotech, χωρίς να αναφέρει τον λόγο ή τη διάρκεια της απαγόρευσης. Η κίνηση σημειώθηκε μετά τα σχόλια του υπεύθυνου επικοινωνίας της κυβέρνησης Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος επέκρινε την πλατφόρμα για την απόφασή της να μπλοκάρει τις αναρτήσεις συλλυπητηρίων για τη δολοφονία του Iσμαήλ Χανίγια, πολιτικού αρχηγού της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ επέκρινε επίσης τη Meta επειδή απέσυρε μια ανάρτηση στο Facebook σχετικά με τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγα, καλώντας τον «να σταματήσει αυτή την επίδειξη δειλίας» και κατηγορώντας τον ότι λειτουργεί ως εργαλείο του Ισραήλ. Η Μουσουλμανική πλειοψηφία της Μαλαισίας υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και ο Ανουάρ είχε δημοσιεύσει μια βιντεοκλήση από το τηλεφώνημά του με έναν αξιωματούχο της Χαμάς για να εκφράσει συλλυπητήρια για τον θάνατο της Χανίγια, η οποία αργότερα αφαιρέθηκε, ανέφερε το Reuters.

Ισραήλ: «Θα επιφέρουμε βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτεθεί»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού», εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα εκδικηθούν.

«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιφέρουμε πολύ βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτεθεί», επανέλαβε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.