Στη Ντόχα ενταφιάζεται ο Ισμαήλ Χανίγια - Διψασμένη για εκδίκηση η Χαμάς για το «αίμα των μαρτύρων»

Η Χαμάς καλεί σε ημέρα «συντριπτικής οργής» για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγiα, καθώς ο μουσουλμανικός κόσμος «βράζει»
Associated Press
3'

Η Χαμάς κάλεσε τον αραβικό κόσμο σε μια ημέρα «συντριπτικής οργής» ως απάντηση στον θάνατο του πολιτικού της ηγέτη, Ισμαήλ Χανίγια. Η ισλαμιστική οργάνωση ζήτησε από τους ανθρώπους να προσευχηθούν για τον Χανίγια σε όλα τα τζαμιά από «πίστη σε αυτόν, το μήνυμά του και το αίμα των μαρτύρων».

«Ας είναι η Παρασκευή μια μέρα συντριπτικής οργής για την καταδίκη του εγκλήματος της δολοφονίας και την απόρριψη της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται. Η σορός του Χανίγια έφτασε χθες βράδυ (1/8) στο Κατάρ, όπου ζει από το 2017, μετά από μια εξόδιο ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη όπου δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πλήθος κόσμου τον αποχαιρέτησε ενώ ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε οτι το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια».

Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από τη Φατάχ, τον σκληρό αντίπαλο της Χαμάς, θα παραστεί στη λειτουργία για τον Χανίγια στη Ντόχα, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς αναμένεται να ταφεί στην περιοχή Λουσάιλ, βόρεια της πρωτεύπυσας μετά από προσευχές στο τέμενος Imam Muhammad bin Abdul Wahhab

Σκοτώθηκε το νουμερο δύο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ

Ο αναπληρωτής αρχηγός όπλων της Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) εν τω μετακξύ σκοτώθηκε στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ φαίνεται να συνεχίζει να στοχεύει την ηγεσία εχθρικών ομάδων, ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί ότι σκότωσε τον αναπληρωτή επικεφαλής όπλων της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Τα στρατεύματα του IDF εξολόθρευσαν περίπου 30 τρομοκράτες στην περιοχή της Ράφα», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Μεταξύ των νεκρών, είπε ο Ισραηλινός Στρατός, ήταν ο Μοχάμεντ αλ Τζαμπάρι. «Ο Αλ Τζαμπάρι ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση υποδομών κατασκευής όπλων για την Ισλαμική Τζιχάντ στη βόρεια Γάζα, τη διανομή μισθών και κεφαλαίων και έλαβε μέρος στις προσπάθειες αποκατάστασης των δυνατοτήτων και της υποδομής κατασκευής πυραύλων της Ισλαμικής Τζιχάντ», ανέφερε.

Ο Ισραηλινός Στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο ηγέτες τόσο της Χαμάς όσο και της PIJ στη Γάζα από τότε που ξέσπασε αυτός ο τελευταίος πόλεμος - καθώς και άλλοι μαχητές ισλαμιστές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου της Χεζμπολάχ και κυρίως, του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μπάιντεν: Η δολοφονία δεν βοηθά τις συνομιλίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν τω μεταξύ είπε οτι η δολοφονία «δεν βοηθάει» στις διαπραγματεύσεις, όταν ρωτήθηκε αν κατέστρεψε τις πιθανότητες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Ουάσιγκτον παρουσίασε ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός πριν από μήνες και οι διαπραγματευτές έχουν πλησιάσει αρκετές φορές σε μια συμφωνία αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να καταλήξουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγμένες γνώσεις ή ανάμειξη στον θάνατο του Χανίγια. Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης τη συνομιλία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες, στην οποία συζήτησε «νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ».