Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για εργασία
Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα της συμβουλευτική εταιρείας Global Citizen Solutions, η Ισπανία αποτελεί τη καλύτερη χώρα για να ζήσουν και να εργαστούν οι ψηφιακοί νομάδες.
Τα δεδομένα της σχετικής έρευνας λαμβάνουν υπόψη πέντε βασικές κατηγορίες: κόστος βίζας (κόστος αίτησης, εισοδηματικές απαιτήσεις), οφέλη βίζας (διάρκεια, δυνατότητα παράτασης, πορεία προς την υπηκοότητα), ποιότητα ζωής (υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια, ρύπανση, κλίμα), οικονομικά (κόστος ζωής, βελτιστοποίηση φορολογίας, τιμή γραφείου συνεργασίας) και τεχνολογία/καινοτομία.
Αρκετοί παράγοντες ώθησαν την Ισπανία στη κορυφή, όπως ο νέος νόμος που αποσκοπεί στην ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της χώρας, οι προσιτές τιμές, η μηδενική φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτάται στο εξωτερικό, οι υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο και ένα περιβάλλον που διατίθεται για τεχνολογία και καινοτομία.
Οι 15 καλύτεροι προορισμοί για ψηφιακούς νομάδες
- Ισπανία
- Ολλανδία
- Νορβηγία
- Εσθονία
- Ρουμανία
- Μάλτα
- Πορτογαλία
- Καναδάς
- Ουγγαρία
- Γαλλία
- Γερμανία
- Ταϊβάν
- Τσεχία
- Λετονία
- Μαλαισία
Οι εννέα από τις δέκα πρώτες χώρες στη σχετική λίστα που αφορά τη μετανάστευση ψηφιακών νομάδων βρίσκονται στην Ευρώπη. Η Ολλανδία και η Νορβηγία βρίσκονται στη δεύτερη και τη τρίτη θέση με σχεδόν ίσες βαθμολογίες.
Ο μόνος προορισμός εκτός Ευρώπης που κατάφερε να μπει στη 10αδα είναι ο Καναδάς, ο οποίος βρέθηκε στην 8η θέση. «Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της έκθεσης είναι η κυριαρχία των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions, Πατρίσια Κασαμπούρι, στο Bloomberg. «Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 91% των 65 ενεργών προγραμμάτων ψηφιακών νομάδων ξεκίνησε μετά την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που καταδεικνύει την ταχεία ανταπόκριση στη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία».
Ακόμη η Εσθονία και η Ρουμανία που βρίσκονται ψηλά στη λίστα, έχουν αμφότερες πραγματοποιήσει επενδύσεις στη τεχνολογία, μεταξύ άλλων επενδύσεις για υποδομές διαδικτύου υψηλής ταχύτητας. Και όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που κατατάχθηκαν στις 20 πρώτες, όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Τσεχία, διαθέτουν σχετικά χαμηλό κόστος ζωής σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.