Iσμαήλ Χανίγια: Χιλιάδες άνθρωποι για το «τελευταίο αντίο» στη Ντόχα - Kάλεσμα αντίστασης

Χιλιάδες άνθρωποι δίνουν το παρών στην κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, πριν από την ταφή του στη Ντόχα του Κατάρ
AP
1'

Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τέμενος του ιμάμη Μοχάμεντ ιμπν Αμπντ αλ-Γουαχάμπ στη Ντόχα για την προσευχή της Παρασκευής πριν από την ταφή του ηγέτη της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγια. Ο 62χρονος δολοφονήθηκε στο Ιράν μαζί με τον σωματοφύλακά του την Τετάρτη σε αυτό που η παλαιστινιακή ομάδα αποκάλεσε «προδοτική σιωνιστική επιδρομή». Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν στο συγκρότημα του εθνικού τζαμιού ώρες πριν ξεκινήσουν οι μεσημεριανές προσευχές της Παρασκευής για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χανίγια, ο οποίος ζούσε στη Ντόχα τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε εξέχον μέλος του κινήματος για περισσότερα από 20 χρόνια. Η κληρονομιά του στον αγώνα των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση και ελευθερία από την ισραηλινή κατοχή ήταν αναμφισβήτητη, σύμφωνα με πολλούς που βρίσκονταν στο τζαμί.

«Το Ισραήλ έχει σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 300 ημέρες. Ο Χανίγια ήταν ένας από αυτούς. Θα θυμόμαστε κάθε ζωή που καταπνίγηκε από αυτή τη γενοκτονία», είπε ο Άχμεντ, ένας Παλαιστίνιος που ζει στη Ντόχα. «Θα αντισταθούμε και θα ζήσουμε για να δούμε μια ελεύθερη Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Το μαύρο, το άσπρο, το πράσινο και το κόκκινο –τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας– ήταν εμφανή στη μεγάλη συγκέντρωση ανδρών, γυναικών και παιδιών, ενώ η οργή για τις ενέργειες του Ισραήλ ήταν έκδηλες. «Κοιτάξτε πώς δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος ηγέτης σε μια ξένη χώρα, υπάρχει κάποιος διεθνής νόμος που θα κάνει τους Ισραηλινούς να λογοδοτήσουν;»