Το σπάνιο λουλούδι που είχε εξαφανιστεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο - Τώρα είναι σύμβολο ελπίδας

«Είδα αυτό το άλλο φυτό στο προσκήνιο της φωτογραφίας που έβγαλα, αυτό το μικροσκοπικό, μικρό φυτό που είχε πολύ διαφορετικό χρώμα» δήλωσε η Grace Glynn στο CNN

Το φυτό floerkea

Vermont Fish & Wildlife Department
6'

Η Molly Parren προσπαθούσε να εντοπίσει μια ξύλινη χελώνα στο Βερμόντ, πολιτεία των ΗΠΑ, όταν μύρισε κάτι εκπληκτικό, αλλά και οικείο. Η επιστήμονας αμφίβιων της υπηρεσίας άγριας ζωής της πολιτείας εντόπισε τη μυρωδιά σε ένα σπάνιο άγριο σκόρδο και τράβηξε μια φωτογραφία.

Αυτό που δεν είχε συνειδητοποιήσει εκείνη τη στιγμή ήταν ότι είχε βρει όχι ένα αλλά δύο σπάνια φυτά - το ένα από τα οποία είχε να εμφανιστεί στην πολιτεία από το 1916.

Η Parren έστειλε τη φωτογραφία στη συνάδελφό της Grace Glynn, βοτανολόγο της πολιτείας του Βερμόντ.

«Είδα αυτό το άλλο φυτό στο προσκήνιο, αυτό το μικροσκοπικό, μικρό φυτό που είχε πολύ διαφορετικό χρώμα» δήλωσε η Glynn στο CNN.

«Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για το φυτό floerkea. Το ψεύτικο φύκι της γοργόνας, όπως ονομάζεται».

Η Glynn έψαχνε για αυτό το φυτό «λίγο εμμονικά» είπε. Η εφήμερη φύση του σήμαινε ότι θα μπορούσε εύκολα να μην εντοπιστεί. Η σύντομη ανθοφορία του ξεκινά τον Απρίλιο, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αρχίζει να μαραίνεται. Το να πει κανείς ότι τα λευκά λουλούδια του είναι μικρά είναι υποτίμηση - έχουν το μέγεθος ενός κεφαλιού καρφίτσας.

Υπάρχουν επίσης μόνο τρεις ιστορικές τοποθεσίες για το φυτό floerkea στην πολιτεία, σύμφωνα με την Glynn. «Απλώς ονειρευόμουν να το βρω, επειδή πρόκειται για ένα τόσο δυσδιάκριτο μικρό φυτό με περιορισμένη ορατότητα στο παραθυράκι που ανθίζει, ήξερα ότι θα μπορούσε να κρύβεται σε κοινή θέα. Δεν το έχω δει ποτέ αυτοπροσώπως, αλλά είχα δει φωτογραφίες του τόσες πολλές φορές» είπε.

Όταν είδε αυτό που φωτογράφισε η Parren, η Glynn «πετάχτηκε και ούρλιαξε από τη χαρά της».

Το φυτό αυτό χρειάζεται ανοιχτό έδαφος σε παραποτάμιες περιοχές για να βλαστήσει - αλλά αυτό σημαίνει ότι αυτά τα είδη φυτών είναι ευάλωτα σε εισβάλλοντα είδη, όπως η σκόρδομουστάρδα, το reed canary grass και το Japanese knotweed, μεταξύ άλλων, εξήγησε ο Glynn.

Τα περισσότερα από τα εισβάλλοντα είδη προέρχονται από κήπους, δήλωσε η Glynn. Αλλά δεν είναι η μόνη απειλή για τα ντόπια φυτά.

Η αύξηση των πλημμυρών στη Νέα Αγγλία είναι πολύ «ανησυχητική, διότι μπορεί να μεταβάλλει αυτά τα οικοσυστήματα με τρόπους στους οποίους δεν έχουν προσαρμοστεί τα floerkea και άλλα είδη των παραποτάμιων περιοχών», δήλωσε η Glynn.

Τα περισσότερα φυτά στις όχθες των ποταμών έχουν εξελιχθεί ώστε να επωφελούνται από τις χειμερινές και ανοιξιάτικες πλημμύρες - όχι από τις πλημμύρες του καλοκαιριού.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα φυτά θα αρχίσουν να αναπαράγονται και να ανθίζουν. Η πλημμύρα μπορεί να βλάψει το φυτό κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης διαδικασίας, αναγκάζοντάς το να ξεκινήσει από την αρχή.

Η Glynn δήλωσε ότι αυτό είναι «πραγματικά αγχωτικό» και ενώ ορισμένα φυτά μπορεί να είναι σε θέση να αναβλαστήσουν γρήγορα και να στείλουν νέα λουλούδια, «μετά από πολλές εποχές που συμβαίνει αυτό, μπορείτε να φανταστείτε ότι μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό για τα φυτά και να πεθάνουν ή να καταστραφούν από τα εισβάλλοντα είδη».

Η πρόκληση για τα φυτά είναι ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις κακές συνθήκες, δήλωσε ο Tim Johnson, διευθύνων σύμβουλος της Native Plant Trust, μιας οργάνωσης που - πιστή στο όνομά της - εργάζεται για την αποκατάσταση των ιθαγενών φυτών, για την εκπαίδευση των κατόχων ιδιοκτησιών και για την εφαρμογή των ιθαγενών ειδών στο σχεδιασμό του τοπίου.

Η Grace Glynn, βοτανολόγος της πολιτείας του Βερμόντ, μελετά το φυτό.

Vermont Fish & Wildlife Department

«Τα είδη φυτών και οι κοινότητες έχουν εξελιχθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν ή να μεταναστεύσουν μακριά από δυσμενείς κλιματικές συνθήκες», δήλωσε ο Johnson στο CNN. «Τα είδη που έχουμε σήμερα είναι τα είδη που επιβίωσαν. Είναι αυτά που μπόρεσαν να πλοηγηθούν σε αυτή τη διαδικασία με την πάροδο του χρόνου».

Ο Johnson εξήγησε ότι ορισμένα είδη φυτών έχουν ευρύτερη εξάπλωση από άλλα και ότι το Βερμόντ βρίσκεται στην άκρη του εύρους εξάπλωσης για το ψεύτικο φύκι της γοργόνας, γι' αυτό και το μέγεθος του πληθυσμού δεν είναι τόσο μεγάλο όσο σε άλλες πολιτείες, καθιστώντας το πιο σπάνιο.

Τα ντόπια φυτά έχουν εξελιχθεί σε ισορροπία με το υπόλοιπο οικοσύστημα. Οι τοπικοί επικονιαστές και η άγρια ζωή βασίζονται σε αυτά τα είδη και απειλούνται από τα εισβάλλοντα, μη τοπικά φυτά εξίσου το ίδιο με τα ιθαγενή.

«Ορισμένα ενδημικά έντομα βασίζονται σε πολύ συγκεκριμένα φυτά ξενιστές ή είδη ξενιστών για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους» δήλωσε η Glynn. «Και στη συνέχεια, τα πουλιά βασίζονται (στα έντομα), και ούτω καθεξής, σε όλη την τροφική αλυσίδα».

Η Glynn δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της εργασίας βασίζεται σε ενθουσιώδεις, εθελοντές και άλλους επαγγελματίες βοτανολόγους που της στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο με τις παρατηρήσεις τους. Κάθε είδος «έχει το δικαίωμα να του δοθεί η ευκαιρία να παραμείνει στο τοπίο, και αυτός είναι πραγματικά ο λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό που κάνουμε» δηλώνει.

Η ανακάλυψη του φυτού floerkea δείχνει ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουμε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιστρέψει τις βλαβερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Johnson.

«Μπορεί να νομίζουμε ότι το έχουμε ξεπεράσει επειδή έχουμε υπερυπολογιστές στην τσέπη μας και έχουμε αεροπλάνα που θα μας μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο, αλλά τα πάντα στη ζωή μας στην πραγματικότητα διευκολύνονται από τα φυτά» δήλωσε ο Johnson.

«Αποτελούν τους πρωταρχικούς παραγωγούς στον κόσμο μας. Τα τρώμε. Τα χρησιμοποιούμε για οικοδομικά υλικά. Παράγουν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Κυριολεκτικά δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς αυτά».

Το Vermont Fish & Wildlife παρακολουθεί εκατοντάδες είδη φυτών σε ολόκληρη την πολιτεία και δημοσιεύει τα ευρήματα στον ιστότοπό του. Μπορείτε να αναφέρετε την παρατήρηση ενός σπάνιου είδους στο Βερμόντ υποβάλλοντας μία φόρμα στην ιστοσελίδα τους.

Πηγή: CNN