Κλιματική αλλαγή: Έρευνα αποκαλύπτει τα μυστικά του φλοιού των δένδρων

Τα μικρόβια που ζουν στον φλοιό των δένδρων απορροφούν μεγάλες ποσότητες μεθανίου
Unsplash
1'

Μια σημαντική ανακάλυψη από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δείχνει ότι μπορεί να υποτιμούμε σημαντικά τη δυνατότητα των δένδρων να ρυθμίζουν τις μεταβλητές της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μικρόβια που ζουν μέσα στον φλοιό των δένδρων απορροφούν το μεθάνιο (ένα ισχυρό αέριο) σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τα μικρόβια που ζουν στο έδαφος.

Καιρό τώρα θεωρείται ότι το χώμα είναι ο μόνος αποτελεσματικός χερσαίος «καταναλωτής» μεθανίου, καθώς ορισμένοι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούν το μεθάνιο ως πηγή τροφής. Ωστόσο, άλλα παρόμοια πλάσματα που ζουν κάτω από το στρώμα φλοιού ενός δένδρου, φαίνεται ότι απορροφούν ομοίως αποτελεσματικά το μεθάνιο.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Vincent Gauci ερεύνησαν ορεινά τροπικά, εύκρατα και βόρεια δασικά δένδρα. Συγκεκριμένα, έλαβαν μετρήσεις σε τροπικά δάση στον Αμαζόνιο και τον Παναμά, εύκρατα πλατύφυλλα δένδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και βόρεια δάση κωνοφόρων στη Σουηδία.

Η απορρόφηση μεθανίου ήταν ισχυρότερη στα τροπικά δάση, πιθανώς επειδή τα μικρόβια ευδοκιμούν στις θερμές συνθήκες. Κατά μέσο όρο, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα απορρόφηση μεθανίου προσθέτει περίπου 10% στο κλιματικό όφελος που παρέχουν τα εύκρατα και τροπικά δέντρα.

«Οι ξυλώδεις επιφάνειες των δένδρων προσθέτουν μια τρίτη διάσταση στον τρόπο με τον οποίο η ζωή στη Γη αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, και αυτή η τρίτη διάσταση είναι γεμάτη ζωή και εκπλήξεις», δήλωσε ο συγγραφέας Yadvinder Malhi του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork