Ερντογάν: Κάνει μνημόσυνο για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία - Δεν έδωσε το «παρών» ο Τούρκος Πρόεδρος

Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία έχουν απευθύνει ΜΚΟ στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια
4'

Ακόμη μία πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή τη φορά με αφορμή την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Συγκεκριμένα σε κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία έχουν προχωρήσει ΜΚΟ της Τουρκίας στη μνήμη του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

O Tαγίπ Ερντογάν αποφάσισε να πραγματοποιηθεί προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία την ώρα της ταφής του Χανίγια με τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας ωστόσο να μη δίνει το «παρών».

Στο μήνυμα του μετά το τέλος της επιμνημόσυνης προσευχής ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς δήλωσε: «Καμία καταπίεση και αδικία δεν είναι αιώνια. Σίγουρα θα ηττηθούν, σίγουρα θα νικηθούν. Η στάση ενάντια στην καταπίεση και το κακό είναι η πιο θεμελιώδης ευθύνη. Το γεγονός ότι οι καταπιεστές συνεχίζουν την καταπίεσή τους σήμερα οφείλεται στην αποδιοργάνωση των μουσουλμάνων Το τέλος της καταπίεσης εξαρτάται από τους μουσουλμάνους που ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη».

Στην Ντόχα για την ταφή του ηγέτη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς ταξίδεψε ο Χακάν Φιντάν, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τσεβντετ Γιλμάζ και ο πρόεδρος της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Νόαμ Κουρτουλμούς.

Ο Πρόεδρος Θρησκευτικών Υποθέσεων Erbaş τέλεσε ερήμην την νεκρώσιμο προσευχή για τον Χανίγια στην Αγία Σοφία. Δηλώνοντας ότι στο Κοράνι, όσοι αγωνίζονται για το καλό και τη μεταρρύθμιση δίνονται τα καλά νέα του ουρανού και όσοι επιδιώκουν την καταπίεση, την αδικία και τη διαφθορά, τους περιμένει μια αυστηρή τιμωρία, ο Erbaş είπε τα εξής: «Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που η σκληρότητα και κάθε είδους κακία περιβάλλουν τον κόσμο. Διανύουμε μια εποχή όπου η ηθική και ο νόμος απουσιάζουν, οι κραυγές των καταπιεσμένων υψώνονται στον ουρανό και η η φύση καταστρέφεται».

«Είμαστε μάρτυρες της θηριωδίας των καταπιεστών και των τυράννων που μετατρέπουν τον κόσμο σε κόλαση. Είμαστε μάρτυρες μιας εποχής καταπίεσης που δολοφόνοι και εισβολείς σφάζουν βάναυσα παιδιά, βρέφη, γυναίκες, ηλικιωμένους και αθώους σε κάθε αδύναμη χώρα του κόσμου, ειδικά στη Γάζα και την Παλαιστίνη», συνεχίζει, σε δήλωση που παρέχει το τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο Anadolu.

Όπως αναφέρει το Anadolu, μετά την νεκρώσιμο προσευχή που τελέστηκε ερήμην από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μπουρχάν Ίσλιγεν, έγινε προσευχή για τον Χανίγια και όλους τους Παλαιστίνιους.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Mehmet Aktaş, ο Αντιπρόεδρος του AK Party Ömer İleri, ο Γενικός Γραμματέας του AK Party Fatih Şahin, ο πρόεδρος Memur-Sen Ali Yalçın, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολλοί πολίτες ήταν μεταξύ αυτών που παρευρέθηκαν.

Οι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου Ümraniye για να τελέσουν μια κηδεία ερήμην για τον Ισμαήλ Χανίγια, πριν την νεκρώσιμη προσευχή.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, η Παρασκευή (02/08) κηρύχθηκε ως ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία στην μνήμη του ηγέτη του Πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Τούρκος πρόεδρος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει την αλληλεγγύη της Τουρκίας στην Παλαιστινιακή υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ήταν από τους ηγέτες που καταδίκασαν άμεσα την δολοφονία του Χανιγια κάνοντας λόγο για προδοτική δολοφονία και σιωνιστική βαρβαρότητα, ενώ τηλεφώνησε και στην οικογένεια του άλλοτε σημαίνοντος στέλεχος της Χαμάς προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια του.

Η ανάρτηση του Τούρκου προέδρου

«Προκειμένου να δείξουμε την υποστήριξή μας για την Παλαιστινιακή υπόθεση και την αλληλεγγύη μας στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, έχει κηρυχτεί ημέρα εθνικού πένθους αύριο (Παρασκευή 2 Αυγούστου) λόγω του μαρτυρίου του Προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια . Συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό εκ μέρους του έθνους μου για όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες».

Σχετικές ειδήσεις