Το ουρλιαχτό της μούμιας: Αποκαλύφθηκε ο σοκαριστικός λόγος της οδυνηρής έκφρασής της

«Screaming Woman»: Η έκφραση πόνου της αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας μπορεί να προκλήθηκε από σπάνιο γεγονός

Το ουρλιαχτό της μούμιας: Αποκαλύφθηκε ο σοκαριστικός λόγος της οδυνηρής έκφρασής της
skynews
3'

Η έκφραση αγωνίας της αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας έχει προβληματίσει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες, αλλά οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε μία νέα θεωρία.

Το μυστήριο του γιατί μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια με το παρατσούκλι Screaming Woman είχε μια οδυνηρή έκφραση στο πρόσωπό της μπορεί να έχει λυθεί.

Νέα ανάλυση από επιστήμονες δείχνει ότι πέθανε «ουρλιάζοντας από αγωνία» πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί στη συνέχεια να έχει βιώσει ένα σπάνιο γεγονός γνωστό ως πτωματικός σπασμός τη στιγμή του θανάτου, προκαλώντας τους μύες της να σκληρύνουν και να απαθανατίσουν τον πόνο της.

Η κατάσταση αναγκάζει τους μύες να παγώσουν στην ακριβή θέση στην οποία βρισκόταν το άτομο όταν πέθανε.

Αν και η αιτία θανάτου της παραμένει ένα μυστήριο, οι πτωματικοί σπασμοί συνδέονται συνήθως με βίαιους θανάτους κάτω από ακραίες σωματικές συνθήκες και έντονα συναισθήματα.

Η ανησυχητική έκφραση της Screaming Woman έχει μπερδέψει τους ειδικούς εδώ και 90 χρόνια.

Αλλά μια νέα ανάλυση, χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες, αποκάλυψε μια σειρά από νέες λεπτομέρειες και αμφισβητεί μια προηγούμενη πεποίθηση ότι η οδυνηρή έκφρασή της ήταν αποτέλεσμα κακής ταρίχευσης.

Ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Sahar Saleem, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Η έκφραση του προσώπου της μούμιας που ουρλιάζει σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από αγωνία ή πόνο».

Ο καθηγητής Saleem την περιέγραψε ως μια «αληθινή χρονοκάψουλα» που διατηρεί τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

Πού ανακαλύφθηκε;

Η Screaming Woman βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής αποστολής του 1935 στο Deir el-Bahari, κοντά στην αιγυπτιακή πόλη του Λούξορ, κάτω από τον τάφο του γνωστού αρχιτέκτονα Senmut.

Ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο με τα πόδια της τεντωμένα και τα χέρια διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα της.

Φορούσε μια μαύρη περούκα κατασκευασμένη από ίνες φοίνικα επεξεργασμένες με κρυστάλλους χαλαζία, μαγνητίτη και αλβίτη και είχε δύο χρυσά και ασημένια δαχτυλίδια σκαραβαίου στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού της χεριού.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα φυσικά μαλλιά της ήταν βαμμένα με χέννα και αρκεύθου.

Οι σαρώσεις έδειξαν ότι είχε χάσει ή σπάσει αρκετά από τα δόντια της και υπέφερε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Η εξέταση έδειξε ότι θα είχε ύψος περίπου 5 πόδια και πέθανε σε ηλικία 48 ετών.

Πώς ταριχεύτηκε;

Σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους μουμιοποίησης - όπου τα όργανα, εκτός από την καρδιά, συνήθως αφαιρούνται από το σώμα - τα όργανά της ήταν ακόμα παρόντα, υποδηλώνοντας προηγουμένως κακή μουμιοποίηση. Ωστόσο, μια εξέταση του δέρματός της διαπίστωσε ότι είχε ταριχευτεί με αρκεύθου και λιβάνι - ακριβά αντικείμενα που έπρεπε να εισαχθούν στην Αίγυπτο από γειτονικές χώρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή