BBC: Γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ανταλλαγής κρατουμένων

Σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης - Ρωσίας, η Μόσχα ήταν η μεγάλη νικήτρια

BBC: Γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος κερδισμένος της ανταλλαγής κρατουμένων
AP
1'

Σε μία από τις πιο σπάνιες κινήσεις προέβη χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Βρέθηκε στην πίστα του αεροδρομίου Vnukovo της Μόσχας για να υποδεχθεί προσωπικά Ρώσους των οποίων είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση από ξένες φυλακές, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Πέρα από τα όσα διαδραματίστηκαν, σύμφωνα με το BBC, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο βλέπει την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη για τη Μόσχα.

Πήρε αυτό που ήθελε... πήρε πίσω τους πράκτορές της, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν Νο.1 στη λίστα επιθυμιών της, Κρασίκοφ. Οι γερμανικές αρχές ήταν αρχικά απρόθυμες να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, ο οποίος σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών αρχών.

Αυτή η απροθυμία αμβλύνθηκε καθώς διαμορφώθηκε μια ευρύτερη συμφωνία.

Αλλά γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κρασίκοφ και να τον φέρει πίσω στην πατρίδα του;

Οι σημερινές ρωσικές εφημερίδες παρέχουν μια ένδειξη.

«Επιστρέφουν τα παιδιά μας» είναι ο τίτλος στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta,

«Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!» δηλώνει η φιλοπουτινική ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε σπίτι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή