Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή: Σε πλήρη επιφυλακή το Ισραήλ μετά τις ξεκάθαρες απειλές του Ιράν

Το Ιράν συλλαμβάνει δεκάδες υπόπτους για τη δολοφονία Χανίγια

Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή: Σε πλήρη επιφυλακή το Ισραήλ μετά τις ξεκάθαρες απειλές του Ιράν
Αρχείου - AP
6'

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς αναμένει αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις προαναφερθείσες απειλές, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ. Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Την 13η Απριλίου, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.

Ξεκάθαρες απειλές από Χαμάς και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ, Φαούντ Σουκρ. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αναμενόμενη ιρανική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν στενά την περιοχή για τυχόν ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.

Αναφορικά με τον χρόνο που θα επιτεθεί, σε μία τελευταία εξέλιξη, πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και μεταδίδονται από τα ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα Tisha B’Av. Η ιερή μέρα των Εβραίων, ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου.

Πιθανοί στόχοι της ενδεχόμενης επίθεσης

Χάιφα

Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Τελ Αβίβ

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.

Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων. Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και drone και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει.

Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελεί επίσης κάποιο πιθανό στόχο.

Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Τρέχουν για προμήθειες στα σούπερ μάρκετ

Τις τελευταίες ώρες, οι Ισραηλινοί πολίτες σπεύδουν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μεταδίδει το CNN προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις των βασικών αγαθών καταγράφουν άνοδο. Στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο αναφέρεται ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Victory» του Ισραήλ ανέφερε ότι οι πωλήσεις ορισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%, σε σύγκριση με αντίστοιχες χρονικές περιόδους.

Οι πολίτες αγοράζουν κυρίως προϊόντα που αντέχουν στον χρόνο, όπως κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό όπως και μωρομάντηλα. Σημειώνεται ότι, οι δημοτικές αρχές της Ιερουσαλήμ έχουν εκδώσει οδηγίες στους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης διανέμοντας ένα αρχείο που έχει μια λίστα με χώρους στάθμευσης που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια όταν θα υπάρξει ανάγκη και έναν κατάλογο με καταφύγια βομβών.

Στο αρχείο διευκρινίζεται επίσης ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να μπορούν να φτάσουν στα καταφύγια βομβών μέσα σε 90 δευτερόλεπτα. «Συνιστάται στους κατοίκους να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν τα καταφύγια τους», γράφει μεταξύ άλλων το σχετικό αρχείο όπως επίσης και να προμηθευτούν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες αλλά και να αγοράσουν, εκτός από φάρμακα, φακούς και μπαταρίες.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι μπορεί να βυθιστούν στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές ρεύματος που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι να μείνουν σε καταφύγια βομβών για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι οδηγίες των δημοτικών αρχών της Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν συλλαμβάνει δεκάδες υπόπτους για τη δολοφονία Χανίγια

Το Ιράν έχει συλλάβει τουλάχιστον δώδεκα άτομα για ύποπτη σχέση με τη δολοφονία του Ισμαίλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς που γνωρίζουν την έρευνα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματικοί των ιρανών πληροφοριών, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και προσωπικό στον ξενώνα που διοικείται από το IRGC, αναφέρει η έκθεση. Οι Ιρανοί φοβούνται ότι μια μεγάλη παραβίαση της ασφάλειας μέσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους έκανε δυνατή την τολμηρή δολοφονία.

Η Telegraph ανέφερε νωρίτερα ότι η Μοσάντ στρατολόγησε ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά στον ξενώνα και στη συνέχεια να το πυροδοτήσουν εξ αποστάσεως, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς στο Ιράν είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al Jadeed ότι ένας αερομεταφερόμενος βλήμα στόχευε τη Χανίγια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή