Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος φιδιού - Πώς το βρήκαν

Το φίδι ονομάζεται Rhynchocalamus hejazicus, με κόκκινη απόχρωση. 
RCU / arabnews.gr
2'

Οι επιστήμονες που εργάζονται στην αρχαία όαση AlUla της βορειοδυτικής Σαουδικής Αραβίας ενθουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος με την ανακάλυψη ενός νέου είδους φιδιού. Με την εντυπωσιακή κόκκινη απόχρωση και το κομψό μαύρο κολάρο του, το ερπετό είναι τέλεια προσαρμοσμένο για καμουφλάζ στην άμμο και τον βράχο του Hejaz.

Αυτό το νέο είδος, που είναι ευτυχώς μη δηλητηριώδες, ανακαλύφθηκε από τον Laszlo Patko, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια εργάστηκε ως επικεφαλής εφαρμοσμένης έρευνας στη Βασιλική Επιτροπή για την AlUla, καταγράφοντας τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

«Το είδος φιδιού, Rhynchocalamus hejazicus, δεν είναι απλώς νέο στην περιοχή ή τη χώρα – είναι καινούργιο στην επιστήμη», είπε ο Ούγγρος ακαδημαϊκός στο Arab News.

Τα ιδρύματα που εμπλέκονται στην ανακάλυψη περιλαμβάνουν το RCU, το Πανεπιστήμιο του Ha'il, το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ και τη Βασιλική Αρχή Ανάπτυξης του Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αυτά τα ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας εργάστηκαν μαζί με ειδικούς από το Universidade do Porto της Πορτογαλίας, το Πανεπιστήμιο του Σουέζ της Αιγύπτου, το Πανεπιστήμιο του Άντεν της Υεμένης και τη συλλογική επιχείρηση φυσικής ιστορίας της Μαλαισίας.

Μαζί με τους Σαουδάραβες, Τσέχους και Πορτογάλους συναδέλφους του, ο Πάτκο συγκέντρωσε τα ευρήματα σε ένα χαρτί. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, δημοσιεύτηκε στο διάσημο διεθνές, επιστημονικό περιοδικό Ζωοσυστηματικής και Εξέλιξης με κριτές.

Ήταν πολύ, πολύ γρήγορο, γιατί ήταν μια εμπεριστατωμένη, υψηλής ποιότητας εργασία με σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα», είπε ο Πάτκο. «Γρήγορα έγινε αποδεκτό και δημοσιεύτηκε.

«Για μένα, αυτή ήταν η πραγματική ευτυχία που είδα ότι δεν είναι μόνο μια σημαντική ανακάλυψη για εμάς, αλλά για ολόκληρη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Η δημοσιευμένη εργασία περιγράφει το νέο είδος ως «ένα μικρό φίδι, με διακριτικό χρωματισμό και μελανιστική μορφή. Το νέο είδος εμφανίζεται στη βορειοδυτική περιοχή Χετζάζ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του υπάρχοντος κενού κατανομής του γένους στην Αραβική Χερσόνησο».

Ο Stephen Browne, αντιπρόεδρος άγριας ζωής και φυσικής κληρονομιάς στο RCU, είπε ότι η ανακάλυψη αυτού του νέου είδους απέδειξε τη ζωτική σημασία των προσπαθειών διατήρησης του Βασιλείου.

«Αυτή η ανακάλυψη δεν αφορά απλώς την καταλογογράφηση ενός νέου είδους. Αντανακλά τη συνεχιζόμενη δέσμευση για την προστασία των καταπράσινων, ποικίλων οικοσυστημάτων της AlUla», δήλωσε ο Browne σε μια δήλωση. «Είναι ένα σύμβολο της αφοσίωσής μας στη διατήρηση αυτής της μοναδικής όασης.