Μυστήριο με την «καρδιά» της Γης - Χτυπά κάθε 26 δευτερόλεπτα και μπερδεύει τους σεισμολόγους

Μερικοί υποστηρίζουν πως για τον «μικροσεισμό» ολόκληρου του πλανήτη ευθύνονται τα κύματα, άλλοι τα ηφαίστεια κι άλλοι πως εξακολουθεί να είναι από τα απόκρυφα μυστικά της Γης
Αρχείου - Eurokinissi
3'

Οι επιστήμονες έχουν πολλές συγκρουόμενες θεωρίες για το τι προκαλεί τη γη να έχει μικρή σεισμική δραστηριότητα κάθε 26 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα σχετικά με τον πλανήτη μας που μπερδεύουν τους επιστήμονες, γεννούν πληθώρα ερευνών και αναλύσεων και στη συνέχεια προκύπτουν συμπεράσματα, πολλά εκ των οποίων όμως δεν είναι ασφαλή.

Ένα από τα μυστήρια σχετικά με τη Γη έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην επιστημονική κοινότητα. Ο πλανήτης μας κάθε 26 δευτερόλεπτα δονείται! Πρόκειται για έναν παλμό, ο οποίος μπορεί να μετρηθεί, με πολλούς να τον παραλληλίζουν με τους χτύπους της καρδιάς! Κάτι τέτοιο μάλιστα, είναι εδώ και δεκαετίες γνωστό στους σεισμολόγους.

Ο παλμός αυτός ή αλλιώς ο «μικροσεισμός», όπως αποτυπώνεται συνήθως με γεωλογικούς όρους, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1960 από τον ερευνητή, Τζακ Όλιβερ.

Ο Όλιβερ κατάλαβε ότι ο παλμός ερχόταν από κάπου «στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό ή στον Ισημερινό» και ότι ήταν πιο δυνατός τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ γινόταν αισθητός και στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Όλιβερ περιοριζόταν από την τεχνολογία της εποχής του. Οι μελλοντικές γενιές επιστημόνων μπορούσαν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν τον παλμό.

Μιλώντας στο συνέδριο της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής το 2013, ο Garrett Euler εξήγησε τα ευρήματά του και περιόρισε ακόμη περισσότερο την πηγή του παλμού σ' ένα μέρος του Κόλπου της Γουινέας που ονομάζεται Bight of Bonny. Υποστήριξε επίσης ότι τα κύματα ήταν ο… ένοχος!

Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι όταν τα κύματα ταξιδεύουν στον ωκεανό, η διαφορά πίεσης στο νερό μπορεί να μην έχει μεγάλη επίδραση στον πυθμένα του ωκεανού, αλλά όταν χτυπήσει στην υφαλοκρηπίδα - όπου το στερεό έδαφος είναι πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση παραμορφώνει τον πυθμένα του ωκεανού. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί σεισμικούς παλμούς που αντανακλούν τη δράση των κυμάτων.

Ωστόσο, την ίδια χρονιά ο Yingjie Xia από το Ινστιτούτο Γεωδαισίας και Γεωφυσικής στο Wuhan υποστήριξε ότι η αιτία ήταν στην πραγματικότητα τα ηφαίστεια και όχι τα κύματα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η πηγή του μικροσεισμού βρίσκεται κοντά σ’ ένα ηφαίστειο στο νησί του Σάο Τομέ στον όρμο του Bonny. Είπε επίσης, ότι υπήρχε ένα άλλο μέρος όπου ένα ηφαίστειο προκαλεί μικροσεισμό παρόμοιο μ' αυτόν, το ηφαίστειο Aso στην Ιαπωνία.

Τέλος, πολλοί «συγγενείς» επιστήμονες δεν φαίνεται να υιοθετούν τίποτα από τα παραπάνω και επιμένουν ότι ο πλανήτης Γη διατηρεί ακόμη πολύ καλά τα άπειρα μυστικά του. Επιμένουν μάλιστα, πως τόσο η αποκάλυψη όσο και η εξήγησή τους με φυσικούς όρους θα πάρει πολλά χρόνια, περισσότερα απ’ όσο φαντάζεται κανείς.

*Με πληροφορίες από unilad

Σχετικές ειδήσεις