«Ψυχώ» στο διάστημα: Αστροναύτης βρήκε μυστηριώδη σβώλο - «Φύγε αμέσως από εκεί» του φώναζαν

Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
2'

Ούτε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας δεν συμβαίνουν τα όσα εκτυλίχθηκαν στο διάστημα με πρωταγωνιστή αστροναύτη της ρωσικής Roscosmos.

Tον Οκτώβριο του 2023, κοσμοναύτες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη ενώ διεξήγαγαν έναν διαστημικό περίπατο για να επισκευάσουν ένα θερμαντικό σώμα με διαρροή.

Η διαρροή επιβεβαιώθηκε από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ότι προήλθε από το εφεδρικό ψυγείο που ήταν τοποθετημένο στο εξωτερικό της μονάδας Nauka που εκτοξεύτηκε το 2021.

Ενώ το κύριο ψυγείο παρέμενε σε λειτουργία, η Roscosmos προγραμμάτισε έναν διαστημικό περίπατο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης, ο κοσμοναύτης Oleg Kononenko παρατήρησε αρκετές τρύπες στο πάνελ του ψυγείου.

«Οι τρύπες έχουν πολύ ομοιόμορφες άκρες,», είπε ο Kononenko στο Mission Control της Μόσχας.

Για να απορροφήσουν οποιοδήποτε υγρό διαφυγής, οι κοσμοναύτες είχαν μαζί τους μια υφασμάτινη πετσέτα.

Δεν πέρασε πολύς χρόνος πριν ο Kononenko παρατηρήσει ένα παράξενο σφαιρίδιο που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από υπολειμματικό ψυκτικό υγρό αμμωνίας.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες η διαρροή δεν ήταν άμεσα επικίνδυνη, αλλά δημιούργησε επιπλέον επιπλοκές ο Kononeko και ο συνάδελφός του Nikolai Chub, πλησίασαν πιο κοντά για να επιθεωρήσουν.

Αφού έκανε αυτή την ανακάλυψη, ο Kononeko έλαβε οδηγίες να φύγει από την περιοχή αμέσως αφού είδε ότι η σταγόνα είχε φτάσει στο δέσιμο ασφαλείας του.

Για να αποφύγει τη διάδοση της επικίνδυνης ουσίας εντός του σταθμού, ο Έλεγχος Αποστολής της Μόσχας ζήτησε την επιστροφή του στο Διαστημικό Σταθμό, αλλά τον διέταξε να σηκώσει την τσάντα και να αφήσει το δέσιμο έξω.

Το ψυγείο - το οποίο έκτοτε απομονώθηκε από τις γραμμές τροφοδοσίας - λέγεται ότι θα επισκευαστεί σε μια μελλοντική διαστημική βόλτα.