Επιχειρηματίας αξιοποιεί απόβλητα της βιομηχανίας μόδας και κάνει νέες δημιουργίες
Καθώς η Κόρτνει Χολμ έψαχνε σε αποθήκες για ύφασμα, προκειμένου να δημιουργήσει ρούχα για την εταιρεία βιώσιμης μόδας της, εντυπωσιάστηκε από την τεράστια κλίμακα περίσσειας υλικού.
Μετά από χρόνια που αναρωτιόταν πώς να διαθέσει αυτόν τον πόρο σε όσους μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν, σκέφτηκε: «Τι θα γινόταν αν κάποιος ψηφιοποιούσε τα πάντα και το έβαζε σε μια πλατφόρμα;»
Όταν κανείς δεν το έκανε, η Κόρτνει Χολμ υπέβαλε αίτηση για επιχορήγηση από το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Κυκλικής Οικονομίας της κυβέρνησης της Βικτώριας στην Αυστραλία, το οποίο χρηματοδοτεί έργα που αποτρέπουν τη σπατάλη προϊόντων.
Σήμερα, η επιχείρηση της Χολμ, Circular Sourcing, που εδρεύει στη Μελβούρνη, είναι τόσο επιτυχημένη που η ίδια καταργεί την εταιρεία μόδας της για να επικεντρωθεί στην πλήρη απασχόληση με την αξιοποίηση αποβλήτων μόδας.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστές ενδυμάτων δημιουργούν τόσο πλεονάζοντα υφάσματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπέρβαση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πωλήσεις δεν είναι τόσο μεγάλες, όπως αναμένεται.
«Κανείς δεν προσπαθεί να κάνει υπερπαραγωγή γιατί είναι ακριβό», είπε η κ. Χολμ.
Στην Circular Sourcing, το πλεονάζον υλικό παρατίθεται προς πώληση, είτε με το μέτρο είτε με το ρολό, ανάλογα με την προτίμηση των πωλητών, και οποιοσδήποτε, από λάτρης του ραψίματος στο σπίτι μέχρι άλλες μάρκες μόδας ή σχεδιαστές, μπορεί να αγοράσει το ύφασμα.
«Αν απλώς ενδιαφέρεστε να δουλέψετε με μικρές ποσότητες υλικού ή απλά θέλετε να φτιάξετε κάτι για τον εαυτό σας στο σπίτι, δεν έχουμε κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί πραγματικά να αγοράσει στην πλατφόρμα», είπε η κ. Χολμ.
Ο ιστότοπος Circular Sourcing χρηματοδοτείται από την κα Holm, η οποία παίρνει μια προμήθεια για κάθε πώληση, με το υπόλοιπο να επιστρέφει στον πωλητή.
Ενώ αυτού του είδους οι πλατφόρμες έχουν ήδη καθιερωθεί στην Ευρώπη, η κ. Holm λέει ότι αυτή η κλίμακα κυκλικών πωλήσεων είναι νέα για το Νότιο Ημισφαίριο.