Τουρκία: Επίσκεψη Φιντάν στην Αίγυπτο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Bedr Abdulati.

Τουρκία: Επίσκεψη Φιντάν στην Αίγυπτο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις
2'

Ο υπουργός Εξωτερικώντ της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Επί τάπητος θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Γάζα, το Παλαιστινιακό, η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία αναμένεται να αξιολογηθούν διεξοδικά.
Ο υπουργός Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί το Ελ Αρίς και τη συνοριακή πύλη της Ράφα και να επιθεωρήσει το κέντρο επιμελητείας της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται από την Τουρκία στη Γάζα.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται ακόμη να συζητηθούν οι προετοιμασίες για την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Τουρκία.

Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση σχετικά με σχεδόν 20 συμφωνίες που προγραμματίζονται να υπογραφούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν αποκτήσει δυναμική πρόσφατα, μετά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου μετά από 12 χρόνια, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπενθυμίζεται πως υπογράφηκε κοινή δήλωση μεταξύ των δύο χωρών στην οποία αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου θα συνεδριάσει υπό τη συμπροεδρία των Προέδρων.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, που πλησιάζει τα 10 δισ. δολάρια, στα 15 δισ. δολάρια.

Ενώ δίνεται σημασία στις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και η αυξανόμενη κοινή δουλειά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή