Ουκρανία: Παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-16

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια

Ουκρανία: Παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-16
1'

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«F-16 στην Ουκρανία. Τα καταφέραμε», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια τελετή σε μυστική τοποθεσία, πλαισιωμένη από τα τζετ.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που παρείχαν ωστε να παραδοθούν τα αεροσκάφη μετά από 18 μήνες αναμονής - αν και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Η άφιξή τους σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλιά αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής.

Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε πόσα αεροσκάφη είχαν φτάσει στην Ουκρανία - ή αν είχαν σταλεί όλα από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που ανέφερε.

Περίπου 65 F-16 έχουν δεσμευτεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να βρει πρόθυμους Ευρωπαίους συμμάχους να τα στείλουν στην Ουκρανία τον Αύγουστο του 2023.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διαθέτει F-16 στην αεροπορία του, αν και προμηθεύει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να τοποθετηθούν στα τζετ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή