Μέση Ανατολή: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Ώρα μηδέν στην Μέση Ανατολή με τους αναλυτές να ψάχνουν τις απαντήσεις στα αντίποινα που ετοιμάζει η Τεχεράνη μετά τη δολοφονία Χανίγια

Μέση Ανατολή: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
3'

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ότι η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ να γίνει ακόμη και αύριο.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αναλυτές το πιθανότερο σενάριο είναι μια απευθείας επίθεση από το Ιράν, με εκατοντάδες πυραύλους και drones, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Την απάντησή της ετοιμάζει και η Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο ενώ απειλές έχουν εξαπολύσει και η Χούθι της Υεμένης, που δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επίθεση. Το Ιράν στηρίζουν ακόμη ένοπλες ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία.

Το χειρότερο σενάριο είναι να επιτεθούν όλοι ταυτόχρονα από όλες τις πλευρές. Κάτι τέτοιο θα βάλει σε τεράστια δοκιμασία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ.

Πάντως, οι εκτιμήσεις είναι ότι βασική επίθεση θα προέλθει από το Ιράν και τον Λίβανο. Τον Απρίλιο το Ιράν εξαπέλυσε πρώτα drones, στη συνέχεια πυραύλους τύπου Cruise και στη συνέχεια βαλλιστικούς πυραύλους. Ο χρόνος πτήσης των drones είναι 3 – 4 ώρες ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ μέσα σε 15 λεπτά.

Οπότε είναι πιθανό αυτή τη φορά το Ιράν να εξαπολύσει πρώτα βαλλιστικούς πυραύλους, δίνοντας λιγότερο χρόνο στο Ισραήλ να προετοιμαστεί.

Σχετικά με τους στόχους, οι αναλυτές λένε ότι τον Απρίλιο το Ιράν στόχευσε κυρίως μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ και στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Το κακό σενάριο είναι αυτή τη φορά να στοχεύσει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στο κέντρο του Ισραήλ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος να χτυπηθούν άμαχοι.

Έτοιμες για όλα οι ΗΠΑ

Παράλληλα,οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, αναφερόμενος στους φόβους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο αναπτύσσει σημαντικά μέσα στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Οι ΗΠΑ κινητοποίησαν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να προστατεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές που εκτοξεύουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του, όπως η παλαιστινιακή Χαμάς και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, ούτε πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Fox News ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή