Γερμανία: Ο νέος τρόμος των Ευρωπαίων αγροτών λέγεται ιαπωνικό σκαθάρι

Το παράσιτο πλέον εξαπλώνεται γρήγορα και απειλεί τις καλλιέργειες σε μία σειρά από βασικά είδη του τραπεζιού
2'

Σε αναβρασμό οι αγρότες στη Γερμανία από τα απανωτά κρούσματα από το ιαπωνικό σκαθάρι (Popillia japonica) στη Βασιλεία της Ελβετίας, ενώ δεν αποκλείεται με τη φόρα που έχει πάρει να το δούμε σύντομα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Η νόσος εκδηλώθηκε το 2014 στην Ιταλία και ειδικά στη Λομβαρδία.

Το 2020 όμως επεκτάθηκε στο Τιτσίνο της Ελβετίας κι από εκεί το 2023 στα βόρεια των Άλπεων και στα Βαλαΐς. Όμως, το καλοκαίρι του 2024 άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στη Βασιλεία παίρνοντας διαστάσεις, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης βλάστησης. Η πόλη της Βασιλείας βρίσκεται στον Ρήνο, είναι η Τρίτη μεγαλύτερη της Ελβετίας και βρίσκεται κοντά και στα γαλλικά και στα γερμανικά σύνορα.

Το γερμανικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Οι αγρότες της Βάδης – Βυρτεμβέργης είναι σε αναμμένα κάρβουνα και εξαιτίας της κατάστασης το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γερμανίας εξέδωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το ιαπωνικό σκαθάρι θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και ήδη το Ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων (ΒΜΕL) προειδοποιεί για ζημιές γιατί το διεισδυτικό παράσιτο μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή σε περισσότερα από 300 φυτά -ξενιστές.

Η εμπειρία από την Ιταλία δείχνει ότι το έντομο μπορεί φυσικά να εξαπλωθεί έως και δέκα χιλιόμετρα το χρόνο. Όμως το παράσιτο μπορεί να ταξιδέψει ως ξενιστής μέσω μολυσμένων φυτών. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και η είσοδός του στην Ελλάδα.

Tαξινομημένο ως παράσιτο καραντίνας προτεραιότητας, το σκαθάρι προσβάλλει φύλλα, άνθη και καρπούς, ενώ οι προνύμφες του τρώνε τις ρίζες του φυτού. Αυτό οδηγεί σε σημαντική ζημιά στα φυτά και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του φυτού.

Τι προσβάλλει το ιαπωνικό σκαθάρι
• Αροτραίες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι)
• Πατάτες και σπαράγγια
• Οπωροφόρα δέντρα
• Λαχανικά όπως ντομάτες και φασόλια,
• Ανθοκομικές καλλιέργειες, όπως τριαντάφυλλα
• Είδη βατόμουρο, όπως φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα
• Αμπελώνες
• Βοσκοτόπια και χλοοτάπητες

Γιατί είναι τόσο μεγάλος κίνδυνος από το ιαπωνικό σκαθάρι;

Όταν το ιαπωνικό σκαθάρι εξαπλώνεται, είναι δύσκολο να σταματήσει. Προτιμά βοσκοτόπια ή ακόμη και αθλητικές εγκαταστάσεις για ωοτοκία. Παγκοσμίως, το σκαθάρι βρίσκεται στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τις Αζόρες και την Ινδία. Τα μέτρα εντάθηκαν ιδιαίτερα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας λόγω της γειτνίασης και του υψηλού κινδύνου μόλυνσης των εδαφών.

Σχετικές ειδήσεις