Μάλι: Κατηγορούν την Ουκρανία πως παραβιάζει την εθνική τους κυριαρχία

Τέλος οι διπλωματικές γέφυρες του Μάλι με την Ουκρανία μετά την ομολογία Ουκρανού αξιωματούχου ότι είχε συμμετοχή σε μάχες στο Σαχέλ

Μάλι: Κατηγορούν την Ουκρανία πως παραβιάζει την εθνική τους κυριαρχία
2'

Το Μπαμακό ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία, αφού Oυκρανός αξιωματούχος «ομολόγησε», κατ’ αυτό, την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα του κράτους του Σαχέλ.

Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά.

Η κυβέρνηση του Μάλι «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις... με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπροσώπου της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (...) στην Τενζαουατέν και προκάλεσε υλικές ζημιές», τόνισε μεταξύ άλλων ο συνταγματάρχης Μαϊγκά στην ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των Ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο... Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Η κυβέρνηση του Μάλι θεωρεί πως το Κίεβο παραβιάζει την εθνική του κυριαρχία

Η κυβέρνηση του Μάλι θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο στρατός του Μαλί και Ρώσοι σύμμαχοί του υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου μια από τις πιο βαριές ήττες εδώ και χρόνια στις εχθροπραξίες στο βόρειο Μάλι, φέρονται να κατέγραψαν δεκάδες απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές και σε επίθεση τζιχαντιστών.

Οι ήττες αυτές ήταν οι βαρύτερες που έπαθε ποτέ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στην Αφρική, εκτιμούν αναλυτές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή