Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Μπαράζ ρουκετών από τη Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ - Διπλωματικός πυρετός

Κορυφώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Η Χεζμπολάζ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών κατά του βόρειου Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποφευχθεί μία ολομέτωπη σύρραξη. Ο Μπάιντεν συγκαλεί την ομάδα εθνικής ασφάλειας σήμερα (5/8) για να συζητήσει τις εξελίξεις 

Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
Xάος στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια
AP
6'

Βίντεο έδειξαν ότι το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ ενεργοποιήθηκε πάνω από το Ισραήλ νωρίς την Κυριακή, αφού η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών προς την άνω Γαλιλαία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το Ιράν θα υποχωρήσει στη σύγκρουση με το Ισραήλ για να αποτραπεί ένας ολομέτωπος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Οι ισορροπίες στην περιοχή κρέμονται από μία κλωστή μετά τη δολοφονία του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη. Το Ιράν έχει δεσμευτεί να εκδικηθεί τον θάνατό του, με τους πληρεξουσίους του να κλιμακώνουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η Χαμάς και το Ιράν κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Ο Μπάιντεν θα συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας σήμερα (5/8) για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η δολοφονία έγινε μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Καθώς το Ιράν συνεχίζει να απειλεί με αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε εάν πιστεύει οτι υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει και να μην «απαντήσει». «Το ελπίζω. Δεν ξέρω» απάντησε ο Τζο Μπάιντεν

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 30 ρουκέτες από τον Λίβανο προς την άνω Γαλιλαία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια δήλωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες, η Χεζμπολάχ κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν απάντηση για τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της. Η οργάνωση είπε ότι το μπαράζ ήταν μια απάντηση στα ισραηλινά χτυπήματα που σκότωσαν αμάχους σε δύο χωριά στο νότιο Λίβανο.

«Για την υποστήριξη του γενναίου παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και της γενναίας και έντιμης αντίστασής του, και ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού στα χωριά του νότου και σε ασφαλή σπίτια, ειδικά στις επιθέσεις που στόχευαν τα χωριά Kafr Kila και Deir Siryan και τραυμάτισαν αμάχους, η Ισλαμική Αντίσταση συμπεριέλαβε τον νέο οικισμό Beit Hillel στο πρόγραμμα των πυρών της και τον βομβάρδισε για πρώτη φορά με δεκάδες ρουκέτες Katyusha» ανέφερε η δήλωση της Χεζμπολάχ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν την Κυριακή ότι αναχαίτισαν τους περισσότερους από τους πυραύλους, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς. Λίγο αργότερα, η ισραηλινή αεροπορία «χτύπησε τον εκτοξευτή της Χεζμπολάχ από τον οποίο εκτοξεύτηκαν τα βλήματα και πρόσθετη τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή Μαρτζαγιούν στο νότιο Λίβανο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός Στρατός. Τα πυρά πυροβολικού στόχευαν επίσης «απειλές» στην περιοχή Odaisseh, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία

Τα νέα πλήγματα σημειώνονται αφότου το Πεντάγωνο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, και αφού αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είπαν στους υπηκόους του να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

Πριν η Χεζμπολάχ εκτοξεύσει τους πυραύλους της, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον 15 ανθρώπους το Σάββατο, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους. Προηγήθηκαν δύο χτυπήματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η πρώτη από τις αεροπορικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έπληξε ένα όχημα σε μια πόλη κοντά στην πόλη Τουλκάρεμ, με στόχο έναν πυρήνα μαχητών που είπε ότι ήταν καθ' οδόν για να πραγματοποιήσει επίθεση.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν. Μια δήλωση της Χαμάς ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν διοικητής των ταξιαρχιών της Τουλκάρεμ, ενώ η σύμμαχός της «Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε ότι οι άλλοι τέσσερις άνδρες που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν μαχητές της.

Ώρες αργότερα, μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή στην περιοχή στόχευσε μια άλλη ομάδα μαχητών που είχαν πυροβολήσει εναντίον στρατευμάτων, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που περιέγραψε ως αντιτρομοκρατική. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Η Χαμάς είπε ότι και οι εννέα από τους νεκρούς στις δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη ήταν μαχητές. Τουλάχιστον 39.550 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας. Η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 250, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Διπλωματικές προσπάθειες

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Aιμάν Σαφάντι, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στο Ιράν σε μια ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να μην επιτεθεί στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

Ο δυτικός σύμμαχος με μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης καθώς αντιμετωπίζει εγχώριες εκκλήσεις να διακόψει τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και να σταματήσει να το προστατεύει μετά την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων που στόχευαν στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το έτος.

Η επίσκεψη φαίνεται καταδικασμένη να αποτύχει, δεδομένου ότι το Ιράν επέμεινε την Κυριακή ότι δεν υπήρχε χώρος για συμβιβασμό και ότι θα απαντούσε αποφασιστικά στη δολοφονία. Σε μια συνάντηση με τον Σαφάντι, ο Ιρανός πρόεδρος Mασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι η δολοφονία του Χανίγια ήταν ένα «μεγάλο λάθος του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ] που δεν θα μείνει αναπάντητο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα υπερασπιστούν το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν και έχουν μεταφέρει πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα τελειώσει», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την Κυριακή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε επίσης με τον ιρακινό πρωθυπουργό Mοχάμεντ Σια αλ Σουντάνι και τόνισε «τη σημασία να λάβουν μέτρα όλα τα μέρη για να κατευνάσουν τις περιφερειακές εντάσεις, να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να προωθήσουν τη σταθερότητα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο» ετοιμότητας για οποιοδήποτε σενάριο «αμυντικό και επιθετικό». Πριν συναντήσει τον Πεζεσκιάν, ο Σαφαντί επέμεινε ότι δεν μετέφερε μήνυμα προς ή από το Ισραήλ. Μία από τις ανησυχίες του θα είναι οι φόβοι ότι η ίδια η Ιορδανία θα δεχθεί επίθεση από το Ιράν, εάν η Ιορδανία φανεί ότι βοηθά στην υπεράσπιση του Ισραήλ από τις ιρανικές επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή