Στις «φλόγες» η Βρετανία: Βία και λεηλασίες με αφορμή τη δολοφονία τριών κοριτσιών - Έκτακτα μέτρα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, με τις συγκρούσεις να κλιμακώνονται ιδίως στο Ρόδεραμ όπου πυρπολήθηκε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και καταδίκασε τη βία, ενώ ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι «τραμπούκοι θα το μετανιώσουν»
4'

Οι ταραχές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση σε κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία χθες (4/8) με την αστυνομία να καταδικάζει ένα «ιλιγγιώδες» επίπεδο βίας. Η Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση έκτακτης ανάγκης της COBRA σήμερα Δευτέρα, μετά την προσπάθειά των ταραχοποιών να εισβάλουν σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο κατά την έκτη ημέρα των επεισοδίων σε όλη τη χώρα.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι της αστυνομίας, οι οποίοι θα συζητήσουν την απάντηση τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές βίας. Περισσότερα από 140 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα. Μόνο στο Μίντλεσμπρο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν 43 άτομα.

Οι ταραχοποιοί επιχείρησαν να πυρπολήσουν το ξενοδοχείο αιτούντων άσυλο Holiday Inn Express στο Ρόδεραμ εν μέσω ξενοφοβικής βίας, ενώ ανάλογα επεισόδια ξέσπασαν σε όλη τη χώρα με διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης. Περίπου 700 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, πριν συγκρούσουν με την αστυνομία. Μερικοί ταραχοποιοί πέταξαν κομμάτια ξύλου, μπουκάλια και καρέκλες και ψέκασαν με πυροσβεστήρες τους αστυνομικούς. Η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ είπε ότι τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας έμεινε αναίσθητος με τραύμα στο κεφάλι.

Πλάνα από τη σκηνή έδειξαν έναν κάδο να φλέγεται και διαδηλωτές να φωνάζουν: «Βγάλτε τους έξω» και κάποια στιγμή να εισβάλουν στο ξενοδοχείο, με αναφορές για φωτιά μέσα και ανθρώπους να κοιτάζουν έξω από τα παράθυρα.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, καταδίκασε τα επεισόδια. «Η εγκληματική, βίαιη επίθεση σε ξενοδοχείο που στεγάζει αιτούντες άσυλο στο Ρόδεραμ είναι εντελώς φρικιαστική», είπε. «Εσκεμμένα πυρπόληση ενός κτιρίου με άτομα που είναι γνωστό ότι ήταν μέσα. Η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης για την ισχυρότερη δράση κατά των υπευθύνων».

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, μετά τη βίαιη αναταραχή σε πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ από την πλευρά του καταδίκασε την επίθεση στο ξενοδοχείο και υποσχέθηκε ότι όσοι εμπλέκονται στις ταραχές θα αντιμετωπίσουν «την πλήρη ισχύ του νόμου». Η συνάντηση της Cobra θα πραγματοποιηθεί μετά από μια έκτη ημέρα κλιμάκωσης της βίας μετά τη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι σε τρία νεαρά κορίτσια στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα.

Οι συναντήσεις Cobra ονομάζονται από την αίθουσα ενημέρωσης του γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου στο Whitehall. Είναι μια επιτροπή αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία συγκεντρώνονται υπουργοί, δημοσίοι υπαλλήλοι, αστυνομικοί, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών κοκ. Η συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Δευτέρας θα έχει σκοπό να ενημερώσει την κυβέρνηση σχετικά με τη βία το Σαββατοκύριακο και την απάντηση τις επόμενες ημέρες. Θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του, ο Στάρμερ την Κυριακή, προειδοποίησε τους εμπλεκόμενους ότι θα «μετανιώσουν». «Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς, και όμως έχουμε δει μουσουλμανικές κοινότητες να γίνονται στόχοι, επιθέσεις σε τζαμιά», είπε ο πρωθυπουργός. Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών προσέφερε στα τζαμιά μεγαλύτερη προστασία ως μέρος μιας νέας διαδικασίας, βάσει της οποίας είπε μπορεί να ζητηθεί η ανάπτυξη «ταχείας ασφάλειας» προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στη λατρεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σε ένα δεύτερο ξενοδοχείο στο Tamworth, στο Staffordshire, οι αξιωματικοί είπαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν "βίαιες πράξεις ληστείας" το βράδυ της Κυριακής.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο σημείο καθώς άνθρωποι πέταξαν βλήματα, έσπασαν τζάμια και άναψαν φωτιές, δήλωσε η αστυνομία του Staffordshire.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα ταραχοποιών στο Μίντλεσμπρο έσπασε τα τζάμια των σπιτιών και των αυτοκινήτων και πέταξαν αντικείμενα στους αξιωματικούς

Η βία ακολούθησε παρόμοιες σκηνές αναταραχής στο Σάουθπορτ, στο Μπέλφαστ, στο Χάρτλπουλ, στο Χαλ, στο Λίβερπουλ, στο Στόουκ-ον-Τρεντ, στο Νότιγχαμ, στο Σάντερλαντ και αλλού νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.