Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 300 νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Χωρίς ίντερνετ η Ντάκα

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μπαγκλαντές, εν μέσω της επιδείνωσης των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
AP
3'

Ο απολογισμός των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές έφθασε σήμερα τους τουλάχιστον 300 νεκρούς, αφού 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, Κυριακή, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο απολογισμός αυτός βασίζεται στα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία. Η βία στη χώρα ξέσπασε καθώς οι ηγέτες των φοιτητών έχουν κηρύξει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής για να απαιτήσουν από την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί.

Δεκατρείς αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν χιλιάδες άνθρωποι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Sirajganj, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η φοιτητική διαμαρτυρία ξεκίνησε με αίτημα να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα τον περασμένο μήνα, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα.

Τόσο η αστυνομία όσο και ορισμένοι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος εθεάθησαν να πυροβολούν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών με πραγματικά πυρά. Η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας τον Ιούλιο ξεπερνάει πλέον τους 300.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τούρκ, ζήτησε να σταματήσει η «σοκαριστική βία» και κάλεσε τους πολιτικούς του Μπαγκλαντές και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για μια μαζική πορεία που προγραμματίζεται στη Ντάκα για σήμερα Δευτέρα (5/8), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «περαιτέρων απωλειών ζωών και ευρύτερης καταστροφής».

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να στοχοποιεί όσους συμμετέχουν ειρηνικά στο κίνημα διαμαρτυρίας, να απελευθερώσει αμέσως τους αυθαίρετα κρατούμενους, να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσει συνθήκες για ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε ο Τουρκ. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια καταστολής της λαϊκής δυσαρέσκειας, μεταξύ άλλων μέσω της υπερβολικής χρήσης βίας, και της σκόπιμης διάδοσης παραπληροφόρης

Εν μέσω εκκλήσεων για παραίτησή της, η Χασίνα ακουγόταν προκλητική. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς ασφαλείας, είπε ότι οι διαδηλωτές «δεν ήταν φοιτητές αλλά τρομοκράτες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το έθνος».Την Κυριακή, ο υπουργός Νομικής και Δικαιοσύνης Ανισούλ Χουκ είπε στο BBC ότι οι αρχές δείχνουν «συγκράτηση». «Αν δεν είχαμε δείξει αυτοσυγκράτηση, θα είχε γίνει λουτρό αίματος. Υποθέτω ότι η υπομονή μας έχει όρια», πρόσθεσε.

Στην πρωτεύουσα, Ντάκα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο από κινητές συσκευές έχει ανασταλεί. Θάνατοι και τραυματισμοί έχουν αναφερθεί σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων περιοχών Bogra, Pabna και Rangpur.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία στη Ντάκα και έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια σε άλλα σημεία της πόλης.

«Ολόκληρη η πόλη έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Είπε ότι ένα πλήθος πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες έξω από ένα νοσοκομείο.