«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: «Αιμορραγία» σε Ευρώπη και Ασία - Σε χαμηλό επτά μηνών και το πετρέλαιο

Οι παγκόσμιοι επενδυτές προετοιμάζονται για νέα αστάθεια μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς η ανησυχία για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας σαρώνει τις αγορές και προκαλεί ιστορική «βουτιά» στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας. 
AP
4'

Οι χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν τη Δευτέρα με τις ιαπωνικές μετοχές να υποχωρούν κατακόρυφα έως και 13%, καθώς ο φόβος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες -η μεγαλύτερη οικονομια στον κόσμο- θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ύφεση ώθησαν τους επενδυτές σε κινήσεις πανικού και «στοιχήματα» ότι θα χρειαστούν γρήγορες μειώσεις επιτοκίων για τη διάσωση της ανάπτυξης.

Το ασφαλές γεν και το ελβετικό φράγκο εκτινάχθηκαν, πυροδοτώντας εικασίες ότι ορισμένοι επενδυτές έπρεπε να προχωρήσουν σε άγριο sell off μόνο και μόνο για να βρουν τα χρήματα για να καλύψουν ζημίες αλλού. Ήταν τέτοιος ο χείμαρρος των πωλήσεων που ενεργοποιήθηκε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης (circuit breakers), σε διαπραγματεύσεις σε όλη την Ασία.

Επιδεινώνοντας τις προοπτικές για τις συναλλαγές στη Wall Street, νωρίς τη Δευτέρα το μέλλον για τον S&P 500 ήταν 2,4% χαμηλότερο και για τον Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 2,6%. Μια έκθεση που δείχνει ότι οι προσλήψεις στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, κατατροπώνοντας την ευφορία που είχε οδηγήσει τον Nikkei σε υψηλά όλων των εποχών πάνω από 42.000 τις τελευταίες εβδομάδες.

«Για να το θέσω ήπια, η άνοδος της αστάθειας είναι ένα θέαμα που υπογραμμίζει πόσο ταραχώδεις έχουν γίνει οι αγορές», δήλωσε ο Stephen Innes της SPI Asset Management. «Το πραγματικό ερώτημα τώρα είναι: "Μπορεί το τυπικό αντανακλαστικό της αγοράς να μειώσει την αστάθεια ή να συγκρατήσει τη βουτιά της αγοράς και να υπερισχύσει της βαθιάς ανησυχίας που προκαλεί αυτός ο ξαφνικός και απότομος φόβος της ύφεσης

«Βουτιά» στις ευρωπαικές αγορές

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχτηκαν επίσης σκληρό πλήγμα σήμερα το πρωί, ωθώντας τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε πτώση έως και 4,6% στις αρχές των συναλλαγών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Στην Ιταλία, η Unicredit έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% και η Intesa Sanpaolo κατά 6,5%, ενώ και η γερμανική Deutsche Bank σημείωσε πτώση 5,7%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1% στην αρχή των συναλλαγών, ο γαλλικός CAC έπεσε 2,1% και ο ισπανικός IBEX 2,8%.

Σχεδόν και οι εκατό εταιρείες του δείκτη FTSE 100 «σημείωσαν βουτιές» στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Οι λίγες ανοδικές τιμές σημειώθηκαν σε «αμυντικές» μετοχές, όπως οι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών Haleon (+1,2%), Unilever (+0,9%) και Reckitt Benckiser (+0,7%).

Είχε προηγηθεί «αιμμοραγία» στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να καταγράφει πτώση άνω του 12%. Ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 12,40% στις 31.458,42 μονάδες, πτώση 4.451 μονάδων, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 12,48% στις 2.220,91 μονάδες. Σύμφωνα με το Reuters, αυτή είναι μια πτώση ρεκόρ ημερήσιας μονάδας για τον Nikkei και η μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια από το «κραχ» της Μαύρης Δευτέρας του 1987.

Σε χαμηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη έπληξαν και την τιμή του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έχει υποχωρήσει κατά 1,1% ή σχεδόν ένα δολάριο ανά βαρέλι στα 75,91 δολάρια/βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Οι πωλήσεις πανικού πλήττουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές εξηγεί ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο capital.com.

«Οι αγορές είναι σε κατάρρευση και βλέπουμε μία θάλασσα από κόκκινο σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη, αλλά αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων: μια επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η κίνηση προκάλεσε ένα ξεπούλημα στο δολάριο ΗΠΑ και ένα ράλι στο γεν, το τελευταίο εκ των οποίων ενισχύθηκε από την απόφαση της BOJ να αυστηροποιήσει την πολιτική την περασμένη εβδομάδα και μια επακόλουθη σύντομη συμπίεση.

Η ταχεία κίνηση του γεν ασκεί πτωτική πίεση στις ιαπωνικές μετοχές, αλλά οδηγεί επίσης σε χαλάρωση ενός σημαντικού εμπορίου μεταφοράς - οι επενδυτές είχαν ωφεληθεί με δανεισμό σε γεν για να αγοράσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ. Βασικά βλέπουμε μια μαζική απομόχλευση καθώς οι επενδυτές πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν τις ζημίες τους.

Η ταχύτητα του sell off έχει αιχμαλωτίσει πολλούς επενδυτές. υπάρχουν πολλές πωλήσεις πανικού τώρα, κάτι που προκαλεί αυτές τις μη γραμμικές αντιδράσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε αρκετά απλή θεμελιώδη δυναμική»

Σχετικές ειδήσεις