Έλον Μασκ: Η Neuralink εμφύτευσε τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή

Και δεύτερος ασθενής με παράλυση δέχτηκε με επιτυχία την εμφύτευση μικροτσίπ εγκεφάλου που έχει αναπτύξει, η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ

Έλον Μασκ: Η Neuralink εμφύτευσε τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή
AP
2'

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση οτι και ένας δεύτερος ασθενής με παράλυση δέχτηκε με επιτυχία την εμφύτευση μικροτσίπ εγκεφάλου που έχει αναπτύξει, η εταιρεία Neuralink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.

Η εταιρεία εμφυτεύει το τσιπ σε ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό. Ο πρώτος ασθενής κατόρθωσε να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να «σερφάρει» στο διαδίκτυο. Μπόρεσε επίσης να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετακινήσει έναν κέρσορα στο λάπτοπ του.

Την ανακοίνωση για τη δεύτερη μεταμόσχευση έκανε ο ίδιος ο Μασκ, σε μακροσκελές podcast που ανήρτησε, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ιδιαίτερες πληροφορίες για τον δεύτερο ασθενή. Περιορίσθηκε να αναφέρει πως έχει παρόμοιο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη με τον πρώτο, ο οποίος είχε μείνει τετραπληγικός μετά από βουτιά σε ρηχά νερά.

Ο μεγιστάνας είπε ακόμα ότι λειτουργούν τα 400 από τα ηλεκτρόδια του τσιπ που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών. Η Neuralink αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τσιπ χρησιμοποιεί 1.024 ηλεκτρόδια. Δεν έγινε γνωστό πότε έγινε η τοποθέτηση του μικροτσίπ, ο Μασκ πάντως πρόσθεσε οτι η Neuralink φιλοδοξεί να το εμφυτεύσει στον εγκέφαλο οκτώ ακόμα ασθενών έως το τέλος του 2024.

Στο podcast μίλησε και ο Nόλαντ Άρμποου, ο πρώτος ασθενής στον οποίο είχε γίνει η εμφύτευση. Η επέμβαση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως είπε ο 29χρονος, στην αρχή αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, επειδή μετακινήθηκε το 85% των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του. Η μετακίνηση είχε ως συνέπεια ραγδαία μείωση στη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, χάρη στην οποία μετατρέπονται οι σκέψεις σε πράξεις.

Η Neuralink αντιμετώπισε το πρόβλημα βελτιώνοντας τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει πιο ευαίσθητος. Πλέον, ο νεαρός ασθενής βλέπει άμεσα στην οθόνη του υπολογιστή ό,τι σκεφτεί. Το εμφύτευμα κατέληξε του έχει προσδώσει κάποια ανεξαρτησία, καθώς έχει μειωθεί η αδιάκοπη εξάρτησή του από τους φροντιστές του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή