Σε αυτά τα μέρη του κόσμου κόσμο, οι γάτες είναι τα «αστέρια»

Οι γάτες προσδίδουν αξία στους χώρους που κατοικούν, είτε απλά προσθέτουν έναν χαριτωμένο παράγοντα είτε μαρτυρούν τα τρωκτικά

Μία γάτα που μένει σε μία καφετέρια στο Κόσοβο

AP Photo/Florent Bajrami
4'

Βρίσκεσαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή και το επόμενο πράγμα που ξέρεις είναι ότι ζεις στον Λευκό Οίκο.

Αυτό συνέβη σε μια αδέσποτη, γκρίζα, πρασινομάτα γάτα με το όνομα Willow, η οποία εμφανίστηκε σε μια συγκέντρωση του Joe Biden στην Πενσυλβάνια το 2020, πήδηξε στη σκηνή και έφυγε μαζί με τη μέλλουσα πρώτη κυρία Jill, η οποία αργότερα έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτήν.

Η Willow, η γάτα της οικογένειας Biden, στον Λευκό Οίκο

Erin Scott/The White House μέσω AP

Πολλά άλλα τετράποδα θαύματα έχουν προσγειωθεί στα χνουδωτά πόδια τους σε διάσημα και τυχαία μέρη.

Και αυτό λειτουργεί και με τους δύο τρόπους, καθώς οι γάτες προσδίδουν αξία στους χώρους που κατοικούν, είτε απλά προσθέτουν έναν χαριτωμένο παράγοντα είτε μαρτυρούν τα τρωκτικά. Μερικές φορές, έρχονται ακόμη και να καθορίσουν το μέρος.

Η αιλουροειδής βασιλική οικογένεια του Λονδίνου

Πάρτε για παράδειγμα την Lilibet.

Είναι μια σιβηριανή γάτα του δάσους που περνάει τη μία από τις εννέα ζωές της τεντώνοντας τα δάχτυλα των ποδιών της κοιμόμενη δίπλα στη φωτιά στο πεντάστερο ξενοδοχείο Lanesborough στο Λονδίνο. Πολλοί άνθρωποι κάνουν check in μόνο και μόνο για να δουν τη γάτα που κατοικεί εκεί, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β', λέει ο διευθύνων σύμβουλος Stuart Geddes.

Η Lilibet, η οποία έχει υποαλλεργικό τρίχωμα, δεν είναι η μόνη γάτα που ζει σε ένα μεγαλοπρεπές βρετανικό κτίριο.

Η Λίλιμπετ στο πεντάστερο ξενοδοχείο Lanesborough στο Λονδίνο

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Hodge κάθεται μέσα στο ιεροφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Southwark, που ιδρύθηκε το 1106 στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση. Περιφέρεται τριγύρω ευχαριστώντας τους επισκέπτες και πετάγεται μέχρι το κατάστημα για λιχουδιές, όπου οι θαυμαστές του μπορούν εκεί να αγοράσουν τη δική τους λούτρινη εκδοχή του.

Ο Hodge που μένει στο ιεροφυλάκιο στον καθεδρικό ναό του Southwark

AP Photo/Hilary Fox

Όχι πολύ μακριά, απέναντι από τον Τάμεση, βρίσκεται ο Larry, ο διάσημος γάτος της οδού Downing 10. Εκεί είναι το επίσημο γραφείο και η κατοικία του πρωθυπουργού. Ο Larry έχει μείνει περισσότερο από τους περισσότερους πρωθυπουργούς - ο Kier Starmer είναι ο έκτος που συναντά ο Larry.

Απασχολούμενος ως Επικεφαλής Κυνηγός Ποντικός στο Υπουργείο του Γραφείου ,ο Larry πληρώνει το ενοίκιο του κρατώντας το επίσημο γραφείο και την κατοικία του πρωθυπουργού έχοντας περισσότερες γάτες παρά ποντίκια. Επέζησε στην κατοικία περισσότερο από τον αντίπαλό του, τον Palmerston, έναν προηγούμενο γατούλη του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος αποσύρθηκε στη βρετανική ύπαιθρο το 2020.

Ο Larry, έξω από σπίτι του στην οδό Downing 10 στο Λονδίνο

AP Photo/Alberto Pezzali

Ο Palmerston στην οδό Downing στο Λονδίνο

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Πολύτιμος θησαυρός για τα μουσεία

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Περίπου 80 γάτες μπορούν να αποκαλέσουν το μπαρόκ παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης σπίτι τους με αντάλλαγμα τη διατήρηση του πληθυσμού των παρασίτων. Έχουν τον δικό τους υπεύθυνο Τύπου και το δικό τους προσωπικό εθελοντών, οι οποίοι τις διαφημίζουν, τις ταΐζουν και τις ποτίζουν ενώ περιφέρονται στο κρατικό μουσείο της Ρωσίας.

Μια από τις γάτες που μένουν στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας

AP Photo/Kirill Zarubin

Ένα άλλο μουσείο που χαίρεται να φιλοξενεί μια αποικία γατών είναι το The Hemingway Homes and Museum, στο Key West της Φλόριντα. Πενήντα εννέα γάτες περιφέρονται ελεύθερα στο κτήμα, οι μισές από αυτές απόγονοι της εξάποδης γάτας του ίδιου του Χέμινγουεϊ, της Χιονάτης.

Οι επισκέπτες κρατούνται μακριά από τα αυθεντικά έπιπλα, αλλά τα ζώα μπορούν να λιάζονται στο γραφείο του συγγραφέα. Μια μεγάλη «Βίβλος Γάτας» βοηθά στην παρακολούθηση της γενιάς των κατοικούντων αιλουροειδών.

Η Alexa Morgan από το μουσείο Hemingway λέει ότι οι γάτες είναι μια επιπλέον έλξη.

«Έχουμε επισκέπτες που έρχονται εδώ για τον Χέμινγουεϊ και μόλις δουν τις γάτες και τις αγαπήσουν, είναι πιθανό να επισκεφθούν ξανά για να δουν απλά τις γάτες», είπε.

Γάτες ξαπλώνουν στο κρεβάτι του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέσα στο μουσείο Hemingway House στη Φλόριντα

AP Photo από Kaitlyn Braverman

Μασκότ που νιαουρίζουν

Υπάρχουν και εκείνα τα μουτράκια χωρίς εντυπωσιακό γενεαλογικό δέντρο ή ράτσα.

Στο Cuartel de Ballajá του Πουέρτο Ρίκο μια Τρίτη, μια γάτα έφτασε στο καφενείο Don Ruiz στο Σαν Χουάν. Περνούσε το χρόνο της κοιμώμενη και επιτρέποντας στους θαμώνες να τη χαϊδεύουν (όταν είχε διάθεση). Την ονόμασαν Τρίτη και έγινε τακτικός πελάτης.

Η Cleo, μια γάτα που ζει μεταξύ του ξενοδοχείου El Convento και του μπαρ El Batey, στο Πουέρτο Ρίκο.

AP Photo/Alejandro Granadillo

Στη Βενεζουέλα, υπό τη σημαία του Ούγκο Τσάβες, μια ανώνυμη γάτα έγινε γνωστή στους δημοσιογράφους του Καράκας. Συχνά συναντάται να ελίσσεται ανάμεσα στα τρίποδα των τηλεοπτικών συνεργείων στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο. Αυτό το μυστηριώδες ζώο κρατάει συντροφιά στους δημοσιογράφους καθώς περιμένουν ενημέρωση, παίζοντας με το περιστασιακό καλώδιο ήχου και γενικά καμαρώνοντας σαν να είναι το αφεντικό του μαγαζιού.

Εν τω μεταξύ, η Lule είναι τόσο αγαπητή στο μπαρ Dit' e Nat (Μέρα και Νύχτα) στην Πρίστινα του Κοσόβου, που το αιλουροειδές πρόσωπό της έχει γίνει σύμβολο, ακόμη και στα φακελάκια ζάχαρης. Ο ιδιοκτήτης Genc Salihu λέει ότι είναι μέλος της οικογένειας και ο κόσμος έρχεται μόνο για να δει και να χαϊδέψει τη Lule.

«Είναι σε μεγάλο βαθμό η ψυχή του τόπου»

Η Lule στο μπαρ Dit' e Nat' στο Κόσοβο

Dit' e Nat' Facebook

Πηγή: APNews