Συναγερμός στο Ιράκ: Επίθεση σε αμερικανική βάση με 5 τραυματίες - Φόβος για γενικευμένη σύρραξη

Τουλάχιστον πέντε Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι 

Συναγερμός στο Ιράκ: Επίθεση σε αμερικανική βάση με 5 τραυματίες - Φόβος για γενικευμένη σύρραξη
4'

Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ τη Δευτέρα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, καθώς η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για ένα πιθανό νέο κύμα επιθέσεων από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τη δολοφονία της περασμένης εβδομάδας. ανώτερων μελών των μαχόμενων ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Δύο ρουκέτες Κατιούσα εκτοξεύτηκαν στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, δήλωσαν ιρακινές πηγές ασφαλείας. Δεν ήταν σαφές εάν η επίθεση συνδέθηκε με τις απειλές από το Ιράν για αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ένας από τους Αμερικανούς τραυματίστηκε σοβαρά. Ο αριθμός των θυμάτων βασίστηκε στις αρχικές αναφορές που θα μπορούσαν να αλλάξουν, είπαν.
«Το προσωπικό της βάσης διενεργεί εκτίμηση ζημιών μετά την επίθεση», πρόσθεσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Iσμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, μια επίθεση που προκάλεσε απειλές εκδίκησης από το Ιράν στο Ισραήλ. Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία, αλλά το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Σε συνδυασμό με τη δολοφονία του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της λιβανικής ομάδας Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ σε χτύπημα στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, οι δολοφονίες έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι η σύγκρουση στη Γάζα μετατράπηκε σε ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για τη δολοφονία Χανίγια λόγω της υποστήριξής τους στο Ισραήλ.

Σε μια κλήση τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ συμφώνησαν ότι η επίθεση σηματοδότησε «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγμα στο Ιράκ εναντίον ατόμων που Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είναι μαχητές ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν drones και αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν για να δουν εάν το Ιράν θα εκπληρώσει την υπόσχεσή του να απαντήσει στη δολοφονία Χανίγια πριν από δύο ημέρες στην Τεχεράνη, σε μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται στη Γάζα.

Το Πεντάγωνο είπε ότι θα αναπτύξει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνα μετά τις απειλές από το Ιράν και τους συμμάχους του Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ιράν, το Ιράκ φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες των ΗΠΑ και έχει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και συνδέονται με τις δυνάμεις ασφαλείας του. Έχει γίνει μάρτυρας της κλιμάκωσης των επιθέσεων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Το Ιράκ θέλει τα στρατεύματα του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αρχίσουν να αποσύρονται τον Σεπτέμβριο και να τερματίσουν επίσημα το έργο του συνασπισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, ανέφεραν ιρακινές πηγές, με ορισμένες δυνάμεις των ΗΠΑ πιθανόν να παραμείνουν σε συμβουλευτική ιδιότητα πρόσφατα διαπραγματεύσεων.

Η Βαγδάτη αγωνίστηκε να πρυτανεύσει στις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που έχουν επιτεθεί στις δυνάμεις των ΗΠΑ εκεί και στη γειτονική Συρία δεκάδες φορές από τις 7 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή. Ιρακινός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπλίνκεν ζήτησε από το Σουδάν να βοηθήσει στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων βοηθώντας να πειστεί το Ιράν να μετριάσει την απάντησή του στο ισραηλινό χτύπημα στην Τεχεράνη.

Ο στρατηγός του στρατού των ΗΠΑ Mάικλ «Έρικ» Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή. Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους είπε ότι ο Κουρίλα μιλούσε με συμμάχους για να διασφαλίσει ότι υπάρχει συντονισμός σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή