Πυραμίδες της Αιγύπτου: Το μυστήριο που ισχυρίζονται πως έλυσαν επιστήμονες
Κάτι περίεργο παίζει στις πυραμίδες της Γκίζας
Ένα ιδιαίτερα περίεργο εύρημα κάτω από ένα βασιλικό νεκροταφείο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας 4.500ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι. Η πυραμίδα, που είναι η μεγαλύτερη της Αιγύπτου, χτίστηκε προς τιμήν του φαραώ Χέοπα.
Η γειτονική αρχαία νεκρόπολη της περιέχει πολλά υπέργεια μνημεία, ή mastabas, αφιερωμένα στα μέλη της οικογένειας του φαραώ και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η mastaba είναι ένα είδος τάφου, με επίπεδη οροφή και ορθογώνια δομή στην επιφάνεια του εδάφους, κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο ή λασπότουβλα. Οι εν λόγω επιφανειακοί τάφοι έχουν κάθετα φρεάτια που συνδέονται με υπόγειους θαλάμους. Πολλοί από αυτούς τους mastabas είχαν ανασκαφεί τον 20ο αιώνα, ωστόσο μια κενή περιοχή στο ίδιο σημείο δεν εξετάστηκε.
Το 2021 και το 2023, ερευνητές από το Higashi Nippon International University και Tohoku University στην Ιαπωνία, αποφάσισαν να σαρώσουν με ειδικό εξοπλισμό την περιοχή. Πιστεύουμε ότι βρήκαμε κάτι παράξενο: Έναν συνδυασμό μιας ρηχής κατασκευής που συνδέεται με μια βαθύτερη δομή αναφέρουν οι ερευνητές.
Η δομή αυτή σχήματος L έχει μήκος σχεδόν 33 ποδιών και βρίσκεται 6.5 πόδια σε βάθος. Κάτω από αυτή, οι σαρώσεις δείχνουν μια ακόμη δομή, για την οποία δεν γνωρίζουν τι περιέχει. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που πρέπει κάποια στιγμή να ανασκαφούν, ξεκλειδώνοντας τα μυστικά που περιβάλλουν τις Πυραμίδες της Γκίζας.