ΕΕ: Τέλος τα δωρεάν εισιτήρια για τους αξιωματούχους - «To κοινό δυσκολεύεται να πληρώσει...»

Μετά από μια σειρά σκανδάλων, η Κομισιόν προειδοποιεί τους αξιωματούχους να μην δελεάζονται από δωρεάν εισιτήρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διοργανώσεις 

ΕΕ: Τέλος τα δωρεάν εισιτήρια για τους αξιωματούχους - «To κοινό δυσκολεύεται να πληρώσει...»
AP
3'

Ποιος θα καθίσει μαζί με διασημότητες όπως ο Snoop Dogg και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου να κατακτούν το χρυσό; Σίγουρα όχι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προφανώς. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ — έχοντας υπόψη τη φήμη της — έχει απαγορεύσει στους αξιωματούχους της να δέχονται δωρεάν εισιτήρια για μεγάλες διοργανώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Με τα πρόσφατα σκάνδαλα φιλοξενίας να είναι ακόμη νωπά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθύμισε στους εργαζόμενους ότι η αποδοχή δωρεάν δώρων «εγείρει ζητήματα συμμόρφωσης με την αναμενόμενη ηθική συμπεριφορά των μελών και του προσωπικού ή μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη φήμη για την επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα άτομα», σε ένα email στο προσωπικό που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο αρχικός συγγραφέας.

Επίσης, απαγορεύτηκε στους υπαλλήλους να δέχονται εισιτήρια με δώρο ή φιλοξενία για σημαντικές εκδηλώσεις όπως το ποδοσφαιρικό τουρνουά Euro 2024 και τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. «Ο κίνδυνος φήμης από την αποδοχή ενός εισιτηρίου είναι υψηλός όταν το ευρύ κοινό αντιμετωπίζει δυσκολίες στην απόκτηση εισιτηρίων», ανέφερε το email από νωρίτερα τον Ιούλιο.

Οι ίδιοι οι επίτροποι -στους οποίους επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις να δέχονται δώρα αξίας έως και 150 ευρώ- θα πρέπει «κανονικά» να αρνούνται εισιτήρια ακόμη και αν είναι κάτω από αυτό το όριο, ενώ το προσωπικό θα πρέπει να αρνείται εισιτήρια ακόμη και αν η αξία τους είναι κάτω από το όριο των 50 ευρώ που τους επιτρέπεται, ανέφερε το email.

Για οποιονδήποτε αθλητικό επίτροπο αναζητά «παραθυράκι» το email ανέφερε ότι τα δωρεάν εισιτήρια μπορούν να γίνουν δεκτά «σε εξαιρετική βάση» εάν εκπροσωπούν επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εκδήλωση ή εάν το εισιτήριο μπορεί να θεωρηθεί «διπλωματική και ευγενική χρήση», όταν προσφέρεται λόγου χάρη από την κυβέρνηση μιας χώρας της ΕΕ.

Αλλά οι αξιωματούχοι κάτω από τον Επίτροπο δεν είναι τόσο τυχεροί. Η παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου των επιτρόπων ή άλλων στελεχών «συνήθως δεν δικαιολογείται σε τέτοιες αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις», ανέφερε το email.

Εάν το προσωπικό αψηφήσει τους κανόνες, δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αντιμετωπίζει σκάνδαλα φιλοξενίας. Ο ανώτατος αξιωματούχος Henrik Hololei, ο οποίος διηύθυνε το τμήμα μεταφορών της Επιτροπής, παραιτήθηκε πέρυσι αφού η ιστοσελίδα POLITICO αποκάλυψε ότι δεχόταν δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.

Την ίδια χρονιά, το POLITICO ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου διπλωμάτη του μπλοκ Josep Borrell, του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Frans Timmermans δέχτηκαν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία σε ταξίδια εργασίας από κυβερνήσεις εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, του Μαρόκο, του Ισραήλ και της Ιορδανίας. Όλα τα γραφεία των επιτρόπων είπαν ότι οι προσφορές διαμονής ήταν σύμφωνες με τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή