Μπανγκλαντές: Επιπλέον στρατεύματα αναπτύσσει η Ινδία - Ανησυχία για την επέκταση της κρίσης

Μπανγκλαντές: Διαλύθηκε το κοινοβούλιο και απελευθερώθηκε η αρχηγός της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία - Η Ινδία εκφράζει την ανησυχία της για την κρίση
AP
2'

Η Ινδία έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με το Μπαγκλαντές μετά την πολιτική κρίση εκεί που ανέτρεψε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Η πρώην σιδηρά κυρία της χώρας διέφυγε στην Ινδία, όπου πέρασε τη νύχτα, σε τοποθεσία που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Η Ινδία μοιράζεται σύνορα 4.096 χιλιομέτρων με το Μπαγκλαντές και έχει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη χώρα και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε συνάντηση, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να πραγματοποεί συνάντηση για να εξετάσει την κατάσταση.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι παρατεταμένες εντάσεις στο Μπαγκλαντές θα μπορούσαν να επεκταθούν στην Ινδία, η οποία θεωρείται ότι υποστήριξε την Χασίνα κατά τη διάρκεια της 15ετούς θητείας της, παρά την καταστολή της διαφωνίας και τη φυλάκιση ηγετών της αντιπολίτευσης. Πέντε ινδικά κρατίδια μοιράζονται σύνορα με το Μπαγκλαντές, το οποίο σχηματίστηκε το 1971 μετά από πόλεμο με το Πακιστάν. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου, περίπου 915,35 χιλιόμετρα των συνόρων δεν είναι περιφραγμένα.

Το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές εν τω μεταξύ διαλύθηκε σήμερα (6/8), ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της χώρας, μια ημέρα αφότου η πρωθυπουργός παραιτήθηκε έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις με αίτημα την αποπομπή της. Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου επικεφαλής των διαδηλωτών φοιτητών έθεσαν προθεσμία για τη διάλυση του κοινοβουλίου και προειδοποίησαν ότι, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία αυτή, θα θέσουν σε εφαρμογή ένα «αυστηρό πρόγραμμα».

Εξάλλου η πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία απελευθερώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματός της. «Είναι πλέον ελεύθερη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος, λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν είχε διατάξει την απελευθέρωση της Ζία, η οποια είχε καταδικασθεί το 2018 σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζάμαν επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα στις 09:00 με ηγέτες των φοιτητών για να συζητήσουν το σχηματισμό μιας προσωρινής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ότι, μόλις αναλάβει, θα διοργανώσει εκλογές. Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές αν η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και αν η προθεσμία, που έθεσαν οι φοιτητές για τη διάλυση του κοινοβουλίου, τέθηκε μετά τη συνάντηση. Η Ινδία εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της για την κρίση στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου στο Νέο Δελχί ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος μέχρι να αποκατασταθεί ξεκάθαρα η τάξη», ενώ επιβεβαίωσε την παρουσία της Σέιχ Χασίνα στην Ινδία.