Ποιες είναι οι πολεμικές δυνάμεις του Ισραήλ και του Ιράν σε περίπτωση σύγκρουσης
Οι δυο πλευρές ετοιμάζονται να εμπλακούν σε απευθείας σύγκρουση
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα του Ιράν, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Ιρανική πρωτεύουσα την προηγούμενη εβδομάδα, εντείνοντας τον φόβο για γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι πολεμικές δυνάμεις του Ιράν
Η ιρανική αεροπορία έχει 37.000 προσωπικό, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες την έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό από σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο (IISS).
Η Πολεμική Αεροπορία έχει στη διάθεσή της μόνο μερικές δεκάδες λειτουργικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών τζετ και παλιών αμερικανικών μοντέλων που αποκτήθηκαν πριν από την ιρανική επανάσταση του 1979.
Οι Ιρανοί έχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με τους αναλυτές το οπλοστάσιο των drones της Τεχεράνης ανέρχεται σε μερικές μόνο χιλιάδες. Επιπλέον, λένε, πως το Ιράν διαθέτει περισσότερους από 3.500 πυραύλους εδάφους-εδάφους, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν κεφαλές μισού τόνου. Ωστόσο, ο αριθμός που μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ μπορεί να είναι μικρότερος.
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα Sukhoi-24 ήταν στην «καλύτερη κατάσταση ετοιμότητάς» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση.
Αλλά η εξάρτηση του Ιράν από τα αεροσκάφη Sukhoi-24, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, δείχνει τη σχετική αδυναμία της αεροπορίας του.
Για την άμυνά του, το Ιράν βασίζεται σε ένα μείγμα ρωσικών και εγχώριας παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος και συστημάτων αεράμυνας.
Οι πολεμικές δυνάμεις του Ισραήλ
Το Ισραήλ διαθέτει προηγμένη αεροπορία την οποία προμηθεύεται από τις ΗΠΑ με εκατοντάδες αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων F-15, F-16 και F-35. Αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Απρίλιο, όταν η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ στην πρώτη της άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.
Η Πολεμική Αεροπορία στερείται βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας, αν και ένας μικρότερος στόλος επανασχεδιασμένων Boeing 707 χρησιμεύουν ως αεροσκάφη ανεφοδιασμού που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μαχητικά της να φτάσουν στο Ιράν σε ακριβείς στόχους.
Η Αεροπορία του Ισραήλ έχει την ικανότητα να πλήττει στόχους μεγάλου βεληνεκούς, όπως απέδειξε και τον Ιούλιο, όταν τα τα μαχητικά αεροσκάφη της έπληξαν στόχους κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης ως αντίποινα για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι στο Τελ Αβίβ.
Το Ισραήλ, που θεωρείται και ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία των drones διαθέτει τα Heron που είναι ικανά να πετούν για περισσότερες από 30 ώρες, αρκετές για μακρινές επιχειρήσεις. Οι πύραυλοι κρουζ Delilah έχουν εκτιμώμενο βεληνεκές 250 χιλιομέτρων που μπορούν να φτάσουν - πολύ μακριά από τον Κόλπο, αν και η αεροπορία θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την απόσταση εκτοξεύοντάς τον πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν.
Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει.