Εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις από Ισραήλ και Χεζμπολάχ

«Βροχή» ρουκετών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για διάχυση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις από Ισραήλ και Χεζμπολάχ
3'

Το Ισραήλ λέει ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον, όπως είπε, «στρατιωτικής δομής» που χρησιμοποιείται από την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση σε σπίτι στην πόλη Μαιφαντούν, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα.
Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι τέσσερις άνδρες ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Σε μια προφανή απάντηση, η ομάδα εξαπέλυσε επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο άτομα.
Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, και με το Ιράν που υποστηρίζει την ομάδα.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν δεσμευθεί να αντεπιτεθούν για τους θανάτους του Χανίγια και του Σουκρ πυροδοτώντας φόβους ότι τα πλήγματα ανταλλάγματος θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν προτρέψει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα προκαλέσει μεγάλη κλιμάκωση με την απάντησή της στον θάνατο του Σουκρ.

Η ισραηλινή επίθεση στο Maifadoun πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη και καθοδηγήθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφεραν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σε δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξιωματικοί της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Aman παρείχαν βοήθεια στον στρατό.

Σε απάντηση, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αυτό που αποκάλεσε «σμήνος» drones στο Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο άτομα στη βόρεια πόλη Mazra'a. Ωστόσο, μια πηγή της ομάδας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η επίθεση δεν ήταν μέρος της απάντησής της στον θάνατο του Σουκρ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με την ανώτερη ομάδα εθνικής ασφάλειας του, καθώς οι ανησυχίες για μια επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ αυξήθηκαν.Ο Μπάιντεν είπε ότι είχε ενημερωθεί για τις προετοιμασίες για να υποστηρίξει το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονταν «όλο το εικοσιτετράωρο» για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα Volker Turk κάλεσε "όλα τα μέρη, μαζί με εκείνα τα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση που έχει καταστεί πολύ επισφαλής".
Σε άλλο σημείο, αρκετοί στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν τραυματιστεί σε επίθεση σε βάση στο Ιράκ. Η εκτόξευση ρουκετών στη βάση Άιν αλ Άσεντ είναι η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων στις εγκαταστάσεις, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή