Νέα εποχή στη Σιέρα Λεόνε: Απαγορεύθηκαν οι γάμοι ανηλίκων στην πάμπτωχη χώρα της Αφρικής

Σε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των παιδιών στην Αφρική, η Σιέρα Λεόνε ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τους γάμους παιδιών.
AP
2'

Nομοθεσία-ορόσημο για την απαγόρευση του γάμων παιδιών θέσπισε η Σιέρα Λεόνε, με την αφρικανική χώρα να περνάει πλέον σε νέα σελίδα. Η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι «αντιπροσωπεύει μια βαθιά αλλαγή για το μέλλον των παιδιών της Σιέρα Λεόνε και αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στον αγώνα για την προστασία και την ευημερία τους».

Η Save the Children εκτιμά ότι το 39% των κοριτσιών στη Σιέρα Λεόνε παντρεύονται πριν από τα 18α γενέθλιά τους, ενώ το 13% παντρεύεται πριν κλείσει τα 15. «Αυτές οι στατιστικές αντιπροσωπεύουν πραγματικές ζωές – κορίτσια τα οποία στερούνται τα παιδικά τους χρόνια, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Αυτή η νομοθεσία… αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για τη διαφύλαξη του μέλλοντος χιλιάδων κοριτσιών που ήταν ευάλωτα στις καταστροφικές επιπτώσεις του πρόωρου γάμου».

Το γεγονός γιορτάστηκε πρόσφατα μεγαλοπρεπώς σε μια τελετή που διοργάνωσε η Πρώτη Κυρία Φατιμα Μπίο στην πρωτεύουσα Φρίταουν. Οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και πρώτες κυρίες από το Πράσινο Ακρωτήριο και τη Ναμίμπια, παρακολούθησαν τον σύζυγό της Πρόεδρο Τζούίας Μαάμπα Μπιο να υπογράφει τον νόμο για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ παιδιών.

Το «Νομοσχέδιο 2024» το οποίο καθιστά ποινικό αδίκημα τον γάμο για άτομα κάτω των 18 ετών, έχει στόχο να προστατεύσει τα κορίτσια από μια πρακτική που παραβιάζει εδώ και καιρό τα δικαιώματά τους και εμποδίζει την ανάπτυξή τους, αφού λόγω της φτώχιας, πολλά κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και να κάνουν οικογένεια.

Ο γάμος παιδιών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη Σιέρα Λεόνε, όπου το 30% των κοριτσιών και το 4% των αγοριών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών, με ακόμη υψηλότερα ποσοστά στις αγροτικές περιοχές. Περίπου 800.000 κορίτσια παντρεύονται σήμερα στη Σιέρα Λεόνε, τα μισά από αυτά πριν συμπληρώσουν τα 15 τους χρόνια. Οι παιδικοί γάμοι τροφοδοτούν το υψηλό ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης στη χώρα, όπου οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

Ο νέος νόμος απαγορεύει όλες τις μορφές γάμου ανηλίκων προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών και διασφαλίζει ότι τα κορίτσια έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική και προστασία. Σύμφωνα με το BBC, όποιος εμπλέκεται πλέον σε γάμο κοριτσιού κάτω των 18 ετών θα φυλακίζεται για τουλάχιστον 15 χρόνια ή θα του επιβάλλεται πρόστιμο περίπου 4.000 δολαρίων ή και τα δύο.